Naučnici stvorili najsvetliju boju: Odbija toplotu i štedi enegriju, a jedno je neverovatno

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 08:50

Naučnici stvorili najsvetliju boju: Odbija toplotu i štedi enegriju, a jedno je neverovatno

Naučnici su razvili novu boju koja odbija toplotu i štedi energiju koja dolazi u bilo kojoj nijansi i koja bi trebalo da traje vekovima. Takođe je najsvetlija boja ikada stvorena.

Naime, ona nije napravljena od pigmenta, već nastaje strukturno kroz raspored nanočestica.

Stručnjaci su ovu kreaciju nazvali "plazmonska boja". Na osnovu njihovih proračuna, potrebno je samo 1,4 kilograma da bi se njime ofarbao Boing 747. Inače bi za isti posao bilo potrebno najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 454 kilograma komercijalne boje. Međutim, treba napomenuti da je za sada plazmonična boja stvorena samo u laboratoriji i da će biti potrebno neko vreme da dođe do masovne proizvodnje.

Efikasno štedi energiju

Ovaj neverovatan premaz odražava ceo infracrveni spektar, tako da se manje toplote apsorbuje. Naučnici navode da površine ispod plazmonske boje ostaju za 13 do 16 stepeni Celzijusa hladnije nego što bi bile da su prekrivene običnom bojom, piše Science Alert.

"Preko 10 odsto sve električne energije u SAD koristi se za klimatizaciju, tako da bi upotreba ove boje dovela do značajnih ušteda energije. Sa manje električne energije koja se koristi za hlađenje, smanjila bi se i emisija ugljen-dioksida, što bi ublažilo globalno zagrevanje", rekao je stručnjak za nanotehnologiju Debašis Čanda sa Univerziteta Centralne Floride.

Stvar je u nedostatku pigmenta

Boje zasnovane na pigmentima zahtevaju specifične molekule za stvaranje nijanse, a obično se u modernim bojama ovi pigmenti veštački sintetišu. Osobine pojedinačnog molekula kontrolišu koliko se svetlosti apsorbuje i, prema tome, koja se boja proizvodi. To znači da za svaku novu boju morate imati drugačiji pigment.

Nasuprot tome, plazmonska boja koristi nanočestice dva bezbojna materijala - aluminijuma i aluminijum oksida. Postavljanjem na aluminijumsko ogledalo obloženo oksidom, moguće je kontrolisati kako se svetlost rasipa, reflektuje ili apsorbuje. Sličan proces stvara bogatu boju na krilima leptira.

"Normalna boja bledi jer pigment gubi sposobnost da apsorbuje fotone"

Zbog toga je ova strukturna boja tako lagana; punu nijansu dostiže na debljini od samo 150 nanometara. Istovremeno, ima dug vek trajanja jer su naučnici kombinovali svoje strukturne ljuspice boje sa komercijalnim vezivom. Prema njihovim procenama, ta boja bi mogla da traje stotinama godina.

"Normalna boja bledi jer pigment gubi sposobnost da apsorbuje fotone, a ovde nismo ograničeni tim procesom. Jednom kada nešto naslikamo strukturnom bojom, trebalo bi da traje vekovima", rekao je Čanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.