Naučnici snimili čudesan proces samoizlečenja: Napukli komad metala se sam popravio, svi u čudu

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 08:02

Naučnici snimili "čudesan proces samoizlečenja": Napukli komad metala se sam popravio, svi u čudu

Naučnici su nedavno prvi put snimili "čudesan proces samoizlečenja" u metalima.

Zvuči čudno? Da, bilo je čudno čak i stručnjacima. Naime, tim iz Sandia National Laboratories i Tekas A&M univerziteta testirao je otpornost metala i povukao krajeve metala 200 puta svake sekunde koristeći prenosivi elektronski mikroskop.

Tada su primetili da se komad platine debljine 40 nanometara suspendovan u vakuumu sam popravlja, odnosno "popravlja” nastale pukotine. Pukotine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzrokovane tipom naprezanja opisanim iznad su zapravo oštećenje od zamora gde ponovljeni stres i pokreti uzrokuju mikroskopske prelome. Nakon oko 40 minuta posmatranja, pukotina u platini je počela da se ponovo spaja i popravlja.

"Bilo je neverovatno. Otkrili smo da metali imaju sopstvenu intrinzičnu, prirodnu sposobnost samozalečenja, barem u slučaju oštećenja od zamora na nanoskali", rekao je stručnjak za materijale Bred Bojs iz Sandia National Laboratories. Svet budućnosti u kome se metali sami popravljaju na mikro nivou? Naučnici još uvek ne znaju tačne uslove pod kojima se ovaj proces odvija, šta se tačno dešava i kako se može koristiti u novim tehnologijama. Ali ko zna, kada shvatimo fiziku iza ovog "čudesnog fenomena", možda će nastupiti potpuno nova era u inženjerstvu, piše Science Alert.

Na primer, zamislite kakve bi se promene desile u našim životima kada bi delovi mostova ili mašina mogli sami da se popravljaju ili održavaju?

Da, zvuči kao naučna fantastika, ali ko zna šta nam sve donosi budućnost. Razvoj tehnologije nije isključivo negativan. Narednim generacijama nećemo ostaviti samo zagađen vazduh i vrelu planetu, već i električne automobile, nove lekove za smrtonosne bolesti, neverovatna otkrića u svemiru – a možda čak i veš mašinu koja se stalno popravlja na mikro nivou.

"Od spojeva u našim elektronskim uređajima, motora automobila do mostova preko kojih vozimo, sve ove konstrukcije često nepredvidivo pokvare zbog cikličnog opterećenja koje dovodi do pukotina i loma. Kada dođe do problema, moramo da se nosimo sa troškovima zamene delova, mnogo izgubljenog vremena, au nekim slučajevima čak i sa povredama ili gubitkom života", rekao je Bojs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.