Drugi najtopliji mart u istoriji planete: Kataklizma?

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 15:24

Drugi najtopliji mart u istoriji planete: Kataklizma?

Kopernikus služba za klimatske promene (C3S) u mesečnom klimatskom izveštaju o temperaturi, ledu i padavinama u četvrtak je podnela izveštaj u kome navodi kako je Zemlja doživela svoj drugi najtopliji mart u zabeleženoj istoriji, dok je antarktički morski led dosegao drugi najniži nivo.

U izveštaju je istaknuto kako su temperature iznad južne i srednje Evrope bile iznad proseka, a iznad većeg dela severne Evrope ispod proseka. Puno toplije od proseka bilo je i na većem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delu kopna severne Afrike, jugozapadne Rusije i u većem delu Azije, gde su postavljeni mnogi novi rekordi visokih temperatura za mart.

Znatno iznad prosečne temperature bile su i nad severoistokom Severne Amerike, Argentinom i susednim zemljama, velikim delom Australije i nad obalom Antarktika. S druge strane, bilo je mnogo hladnije od proseka u zapadnoj i središnjoj Severnoj Americi. Što se tiče leda, koncentracije morskog leda bile su znatno ispod proseka u svim sektorima Južnog okeana.

Nivo antarktičkog morskog leda bio je drugi najniži za mart u evidenciji satelitskih podataka – 28 odsto ispod proseka, nakon rekordno niskog nivoa u februaru, što nastavlja dugoročni trend smanjenja morskog leda u polarnim regijama. Nivo arktičkog morskog leda bio je četiri odsto ispod proseka, što je četvrto najniže mesto za mart u evidenciji satelitskih podataka, ali su koncentracije morskog leda bile znatno iznad proseka u Grenlandskom moru. U hidrološkim naglascima C3S je naveo kako je mart bio vlažniji od proseka u pojasu od zapada do severoistoka širom severne Evrope i iznad Turske.

S druge strane, sušnije uslove od proseka imao je veći deo Pirenejskog poluostrva, gde su uslovi bili pogodni za požare, alpski luk, delovi srednje Evrope, istočni Balkan i severozapadna obala Kaspijskog jezera. Izvan Europe, u martu je bilo vlažnije od proseka u delovima SAD, Azije, Roga Afrike, Novog Zelanda, severne Australije, Afrike i Brazila. U mnogim regijama jake padavine dovele su do poplava.

Sušnije od proseka bilo je u Argentini, južnoj Australiji, jugozapadnoj Africi i delovima Azije, a u mnogim su slučajevima ti uslovi bili povezani s temperaturama višim od proseka. Kopernikus je vodeći program Evropskog programa promatranja Zemlje, kojim upravlja Evropska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Evropskom svemirskom agencijom, Evropskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze i dr.

Podsećanja radi, naučnici su ranije naveli da ubrzano topljenje antarktičkog leda dramatično usporava protok vode kroz svetske okeane i moglo bi da ima katastrofalan uticaj na svetsku klimu, morski lanac ishrane, pa čak i na stabilnost ledenih polica, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu ''Nejčer'' (Nature).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.