Naučnici provalili u ljudski mozak

Izvor: B92, 29.Avg.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici "provalili" u ljudski mozak

Iako preciznost nije impresivno velika, naučnici ističu kako se radi o dokazu koncepta - teoretski je moguće “upasti” u nečiji mozak i iz njega izvući informaciju koju osoba nije želela da podeli.

Koliko god se idilično činila ideja upravljanja mislima, najnovije istraživanje sprovedeno u saradnji Univerziteta u Oksfordu, Ženevi i Kalifornijskom Brekli univerzitetu pokazala je kako ta tehnologija ima i svoju mračnu stranu.

Koristeći se komercijalno dostupnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređajem za elektroencefalografiju (EEG), koji kompanija Emotiv prodaje za jednostavno upravljanje računarima, istraživači su uspeli da "hakuju" mozgove dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju kako bi očitali PIN brojeve iz njihove svesti.

Dobrovoljcima su prvo naredili da zapamte broj koji je predstavljao PIN u istraživanju, a potom su im pred očima puštali brojeve od 0 do 9. Kroz čitanje moždanih talasa, bili su u stanju da otkriju PIN brojeve i do 40% preciznije nego što bi mogli da su samo nasumično pogađali brojeve.

Slični rezultati dobijeni su i kada su ispitanici upitani za druge stvari poput njihovih adresa stanovanja i datuma rođenja.

Iako preciznost nije impresivno velika, naučnici ističu kako se radi o dokazu koncepta - teoretski je moguće “provaliti” u nečiji mozak i iz njega izvući informaciju koju osoba nije htela da podeli, a za pretpostaviti je da će u budućnosti preciznost komercijalnih EEG uređaja biti znatno veća.

Ovakva istraživanja važna su kako bi se na vreme sprečile moguće zloupotrebe novih tehnologija pre nego što se razviju do nivoa na kom će biti podjednako lako ukrasti informacije iz mozga poput krađe podataka iz kompjutera.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.