Naučnici pronašli najstariju životinjsku spermu na svetu

Izvor: B92, 16.Jul.2015, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pronašli najstariju životinjsku spermu na svetu

Naučnici koji su tražili kosti drevnih životinja na Antarktiku pronašli su i nešto čemu se nisu nadali – najstariju životinjsku spermu na svetu.

Otkrivena je unutar fosilizovane čaure neke vrste crva stare 50 miliona godina, piše stručni časopis Nature.

Raniji rekorder držala je vrsta insekta (Collembola).

“Pedeset miliona godina stara sperma crva sa Antarktika? Ko bi pomislio da je tako nešto moguće pronaći?”, rekao je Bendžamin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bomfler iz Švedskog prirodnjačkog muzeja, govoreći za Washington Post o otkriću njegovog tima.

Takva vrsta čaura stvara se u samom procesu parenja. Crvi ih prave kako bi držale spermu i jajnu ćeliju.

Pošto je sperma toliko osetljiva, otkrića ove vrste su izuzetno retka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkrivena najstarija životinjska sperma

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2015

Naučnici koji su tražili kosti drevnih životinja na Antarktiku pronašli su i nešto čemu se nisu nadali – najstariju životinjsku spermu na svetu...Otkrivena je unutar fosilizovane čaure neke vrste crva stare 50 miliona godina, piše časopis "Nature". Raniji rekorder držala je vrsta insekta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.