Naučnici preuveličali klimatske promene?

Izvor: B92, 23.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici preuveličali klimatske promene?

Kompjuterski hakeri provalili su na server istraživačkog centra britanskog Univerziteta Ist Anglia i objavili nekoliko stotina privatnih i-mejlova i dokumenata, što je pokrenulo raspravu o tome da li su neki naučnici preuveličali ljudski uticaj na klimatske promene.

U saopštenju Univerziteta Ist Anglia iz istočne Engleske rečeno je da su hakeri upali na server i ukrali podatke Odeljenja za proučavanje klime, koji se smatra vodećim istraživačkim centrom za klimatske promene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prepiska vodećih britanskih i američkih naučnika, duga više od decenije, a koja sadrži oko hiljadu i-mejlova i oko 3.000 dokumenata, postavljena je na veb sajtove posle upada hakera.

Pojedini skeptici i blogeri tvrde da te informacije pokazuju da su naučnici preuveličali slučaj globalnog zagrevanja, kao i da ti dokumenti sadrže dokaze da su neki naučnici pokušali da manipulišu podacima.

Ovo se desilo nekoliko nedelja pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Kopenhagenu, gde će predstavnici 192 zemlje pokušati da postignu sporazum o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali mnogi zvaničnici, uključujući ii generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, smatraju da su izgledi za to mali.

Univerzitet Ist Anglia saopštio je da su informacije objavljene na internetu namerno odabrane da podriju "snažan konsenzus da ljudska aktivnost utiče na klimu na potencijalno opasan način".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vruća britansko-američka prepiska

Izvor: Glas javnosti, 23.Nov.2009

LONDON - Kompjuterski hakeri provalili su na server istraživačkog centra britanskog Univerziteta Ist Anglija i objavili nekoliko stotina privatnih mejlova i dokumenata, što je pokrenulo raspravu o tome da li su pojedini naučnici preuveličali ljudski uticaj na klimatske promene. Ovaj događaj možda...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.