Naučnici pokazali prvu poboljšanu fotografiju crne rupe FOTO

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 18:00

Naučnici pokazali prvu poboljšanu fotografiju crne rupe FOTO

Naučnici su danas predstavili novu i poboljšanu sliku crne rupe, korišćenjem algoritama za rekonstrukciju slike kako bi popunili praznine na originalnoj slici, piše Rojters.

Kako navodi agencija, objavljivanje prve slike crne rupe 2019. godine predstavljeno je kao značajno naučno dostignuće, ali slika je bila delimično mutna. Svetlosni prsten koji se vidi na slici zapravo je upola manji od onog koji se vidi na prethodnoj, prenosi Rojters.

Slika nije spremna za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << holivudski naučnofantastični blokbaster, ali je napredna u odnosu na verziju iz 2019. godine, navodi agencija. Ova supermasivna crna rupa nalazi se u galaksiji M87, udaljenoj oko 54 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana – 5,9 triliona milja (9,5 triliona km).

Ova galaksija, sa masom 6,5 milijardi puta većom od našeg Sunca, veća je i sjajnija od našeg Mlečnog puta, piše Rojters.

"Prethodnu sliku s ljubavlju nazivam 'narandžastom krofnom', a ovu sliku nazivam 'mršavom krofnom', što zvuči neverovatno neukusno. Takođe smo razgovarali o 'dijetalnim krofnama', što je podjednako nepristojno", rekla je astrofizičarka Lia Medeiros sa Instituta za napredne studije u Prinstonu.

Ona je rekla da će zajedno sa svojim kolegama iskoristiti istu tehniku kako bi poboljšali sliku druge crne rupe koja je objavljena prošle godine. Ta crna rupa se nalazi u centru Mlečnog puta i nazvana je Strelac A*.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.