Naučnici otkrili najbržu odbeglu” zvezdu: Od svih pronađenih zvezda, ove dve su rekorderi

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:07

Naučnici otkrili najbržu "odbeglu” zvezdu: Od svih pronađenih zvezda, ove dve su rekorderi

Novo otkriće obuhvata šest "odbeglih“ zvezda u Mlečnom putu, ali među njima je i ona za koju je utvrđeno da je na najbrži objekat ove vrste do sada otkriven u galaksiji.

Od svih nedavno pronađenih zvezda, dve su svojevrsni rekorderi – zvezda J1235 kreće brzinom od 1.694 kilometra u sekundi; i J0927 sa neverovatnih 2.285 kilometara u sekundi.

Zvezde koje imaju hiperbrzine, koje putuju brzinama koje prevazilaze brzinu kretanja samog Mlečnog puta verovatno su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat spektakularnih supernova tipa "Ia" "standardnih sveća“, naveli su u timu koji predvodi astrofizičar Karm El-Badri iz Harvard-Smitonijan Centra za astrofiziku.

Novo otkriće je, kažu naučnici, omogućilo novi način proračuna brzine kojom se ove zvezde rađaju, i otkrivanje broja supernove tipa "Ia". Njihovi nalazi su detaljno opisani u radu dostavljenom časopisu Open Journal of Astrophisic. "Značajna populacija ovih begunaca male mase još uvek može da čeka da bude otkrivena", pišu istraživači.

Svaki put kada zvezda eksplodira, dešava se jaka sila detonacije. Smatra se da su zvezde sa hiperbrzinom proizvod posebne vrste supernove koja ima veću detonaciju nego inače, što je poznato kao dinamička dvostruka detonacija, ili D6, supernova.

U tom slučaju, detonacija koja uključuje helijum ide korak dalje: njen udarni talas pokreće drugu detonaciju u jezgru belog patuljka, stvarajući kolosalnu eksploziju.

Brzine ovih zvezda su ogromne, i iznose preko 1.000 kilometara u sekundi. S obzirom na to da je brzina od 550 kilometara u sekundi dovoljna da bi se napustio Mlečni put, zaključak je da su zvezde hiperbrzine predodređene za međugalaktički prostor.

Ali, naučnici još ne znaju koliko je takvih zvezda, a i kojom brzinom se dešava proces koji izaziva njihove ogromne brzine.

El-Badri i njegove kolege su analizirali podatke iz istraživanja sistema „Gaja", tekućeg projekta mapiranja Mlečnog puta sa najvećom preciznošću ikada, uključujući pravila kretanja zvezda dok se kreću po galaksiji.

Pronašli su četiri ranije nepoznate zvezde hiperbrzine sa D6 poreklom, što ne zvuči mnogo, ali u kombinaciji sa 10 prethodno identifikovanih zvezda koje su prešle u supernovu, omogućava mnogo preciznije analize i rezultate istraživanja.

Takođe, naša galaksija bi trebalo da ima nekoliko brzih zvezda koje dolaze iz drugih galaksija.

Postoje brze zvezde Mlečnog puta, ali njihov kontekst je malo drugačiji. Zvezde koje kruže oko supermasivne crne rupe u centru galaksije mogu dostići neverovatne brzine; najveća ide i do zapanjujućih 24.000 kilometara u sekundi.

Međutim, one su gravitaciono vezane u svojim orbitama, i neće uskoro napustiti galaksiju, osim ako se ne pojavi interakcija trećeg tela koje može da ih pokrene.

Ranije, najbrža poznata zvezda, bila je binarni D6 beli patuljak sa brzinom od oko 2.200 kilometara u sekundi.

„Možda postoje još brže zvezde. Namerni smo da ih pronađemo, a ono što nam novo otkriće daje je značajan broj novih podataka za otkrivanje gde se nalaze i kako ih lakše pronaći“, najavljuju naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.