Naučnici otkrili: Dan na Zemlji je trajao 19 sati, a svake godine je sve duži

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 22:47

Naučnici otkrili: Dan na Zemlji je trajao 19 sati, a svake godine je sve duži

Postojalo je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

Novo istraživanje o "dosadnoj milijardi", periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

"Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje", pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mesečevog "bežanja", Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.