Naučnici: Šekspir je odgovoran za diskriminaciju

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Šekspir je odgovoran za diskriminaciju

Britanski naučnici smatraju Vilijama Šekspira odgovornim za diskriminaciju osoba s kožnim oboljenjima zato što se u njegovim delima ismevaju osobe s tim problemima.

Naučnici su na konferenciji Udruženja britanskih dermatologa naveli da poreklo diskriminacije osoba s kožnim oboljenjima leži u Šekspirovim komadima "Kralj Lir" i "Henri IV".

U pozorišnom komadu "Kralj Lir" monarh ismeva ćerku Goneril zbog fizičkog izgleda, a u "Herniju IV" jedna prostitutka ismeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kožu jednog vojnika.

Za naučnike, najpoznatiji dramski pisac na svetu je pisao dela koja "odražavaju tadašnju opsesiju za savršenom i veoma svetlom kožom".

"U Londonu su tada harale bolesti kao što su kuga, sifilis i velike boginje. Mnoge bolesti su ostavljale trajne ožiljke na koži. Zbog toga je nesavršena koža postala simbol zaraznih bolesti", izjavila je Ketriona Vuton, koautorka studije o uticaju Šekspira na današnju diskriminaciju kožno obolelih.

Prema njenim rečima, Šekspir je iskoristio taj fenomen kako bi prikazao slabost likova u svojim delima.

"Ta stigmatizacija i danas traje. U svetskoj književnosti i u filmova često se koristi unakaženost kako bi se prikazala nečija zloba ili izdaja", dodala je ona.

Šekspir (1564-1616) se smatra najvećim piscem na engleskom jeziku i jednim od najvećih dramaturga svetske književnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šekspir kriv za diskriminaciju osoba s kožnim oboljenjima

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2014

Britanski naučnici smatraju Vilijama Šekspira odgovornim za diskriminaciju osoba s kožnim oboljenjima, zato što se u njegovim djelima ismijevaju osobe s tim problemima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.