Nasmejani astronaut: Super je ovde, kao da sam se vratio kući

Izvor: B92, 02.Apr.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasmejani astronaut: Super je ovde, kao da sam se vratio kući

Naučnici će tokom sledećih godinu dana pratiti astronauta Skotta Kelija u svemiru, ali i njegovog brata blizanca Marka, takođe astronauta, koji je na Zemlji.

Nasmejani astronaut Skot Keli rekao je kako se oseća odlično te da je dolazak na Međunarodnu svemirsku stanicu bio kao povratak u svoju kuću. Keli je stigao na jednogodišnju misiju na ISS, što je prva takva misija za svemirsku stanicu, a društvo će mu tokom sledeće godine praviti ruski kosmonaut Mihail Kornienko.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Cilj ovog projekta je da lekari, naučnici i planeri budućih misija bolje razumeju uticaje dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko telo.

Keli je u razgovoru dodao i da iskreno veruje kako je ova stanica jedno od najvećih naučnih dostignuća kao i da se nada da će rad prethodnih, sadašnjih i budućih posada dovesti do toga da ljudi stignu i na Mars.

Uz Kelija i Kornienka na postaju je u petak stigao i Genadij Padalka, koji će po povratku na Zemlju u septembru imati 878 dana u svemiru, što će biti novi ukupni rekord.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.