Nakon Božje, na redu O bogo moj čestice

Izvor: B92, 09.Jul.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon Božje, na redu O bogo moj čestice

Higsov bozon, poznatiji i kao Božja čestica, napokon je pronađen zahvaljujući predanom radu stotina naučnika. Iako se značaj ovog otkrića ne može još jasno izreći, i dalje postoje određene čestice koje čekaju da budu otkrivene a koje su izuzetno bitne za naše razumevanje univerzuma.

Otkivanje jedne od ovih čestica sasvim sigurno će srećnom naučniku doneti Nobelovu nagradu ali i večnu slavu.

McQuark

Ova subatomska čestica nalazi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svakoj namirnici McDonaldsa i razlog je zašto sva hrana na jelovniku, hamburgeri, pejkovi i sosevi imaju taj prepoznatljiv McDonalds ukus, kao da su sve izrezbarene iz velike McSupstance. McQuark je trenutno jedina čestica sa zaštićenim imenom, iako Motorola, proizvođač pametnog telefona Foton pokušava da se izbori sa brojnim tužbama kompanije Apple pokušajem da patentira same fotone.

Sleeptons

Bliski rođaci Higsovog bozona, ove čestice stvaraju gravitaciona polja jedino u pravcu dušeka na krevetu i udobnih fotelja. Svaki put kada osetite kako vas krevet fizički privlači ka sebi, to je delo ovih čestica. Nauka trenutno pokušava da otkrije ove čestice i zašto je njihovo delovanje izuzetno jako između 6 i 9 časova ujutro.

L Bozon

Ove čestice predstavljaju „mlitavu stranu nuklearne sile“, najmanje moćnu silu u univerzumu. L bozoni su odgovorni za formiranje izuzetno slabih veza koje postoje između, recimo, tinejdžera i porodičnih odmora.

Berioni

Beri Vajt: gojazan čovek koji se nekontrolisano znojio svaki put kada bi pogodio notu višu od srednjeg C.

Beri Manilov: Kombinuje najgore facijalne izraze Rouana Atkinsona i Ričarda Brensona.

Kako su ovi ljudi postali seks simboli? Odgovor leži u Berion čestici prisutnoj u gelovima i izuzetno širokim kragnama iz kojih izvlači silu čiste seksualnosti. Naučnici i dalje pokušavaju da pronađu anti-berion.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nakon Božje, na redu O bogo moj čestice

Izvor: Cafe.ba, 10.Jul.2012, 14:32

Higsov bozon, poznatiji i kao Božja čestica, napokon je pronađen zahvaljujući predanom radu stotina naučnika. Iako se značaj ovog otkrića ne može još jasno izreći, i dalje postoje određene čestice koje čekaju da budu otkrivene a koje su izuzetno bitne za naše razumijevanje univerzuma.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.