Najveći mitovi o islamu

Izvor: B92, 24.Jan.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći mitovi o islamu

Postoje mitovi u koje jednostavno verujemo bez ikakve provere.

To važi i za islam, a ovo su najčešće zablude koje ljudi imaju o njemu:

1. Muslimanke se moraju pokrivati

To nije istina. Nije obavezno da žene pokriju svoje telo, ali ta se ideja proširila kulturološki zbog islamske promocije skromnosti i poniznosti.

Od tri miliona muslimanki u Francuskoj, samo 367 njih je nosilo burke pre nego što su zabranjene. A dve zemlje koje još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtevaju nošenje vela – Iran i Saudijska Arabija – ne nastanjuje ni jedan odsto muslimana iz celog sveta. Da budemo još precizniji, više zemalja je zabranilo pokrivanje od onih koje su ga uvele.

2. Muslimani su Arapi

Tek 20 odsto muslimana su Arapi. 62 odsto svih muslimana uopšte ne živi na Bliskom istoku. Nalik tome je i činjenica da 22 odsto svetske hrišćanske populacije živi u Africi, a stanovnici Afrike nisu ni blizu tome da postanu glavni predstavnici hrišćanstva, objašnjava Business Insider.

3. Islam je “zapeo” u srednjem veku

45 odsto američkih muslimana veruje da je evolucija “najbolje objašnjenje porekla života”. Uporedno s tim, u to isto veruje tek 24 odsto hrišćana.

Isto tako, islamsko “zlatno doba” revolucionalizovalo je gotovo sva područja ljudskih misli, pa bez njega ne bi postojala matematika i nauka kakvu danas poznajemo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.