Najsrećnije u svom baksuzluku: Unuka i baka preživele dva najveća brodoloma u istoriji

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 12:18

Najsrećnije u svom baksuzluku: Unuka i baka preživele dva najveća brodoloma u istoriji

Valentina Kapuano verovatno je jedina osoba na svetu koja je preživela veliki brodolom 2012. godine, a čiji je predak preživeo potonuće Titanika

Svet je ii posle više od stotinu godina fasciniran brodom Titanik i njegovim dramatičnim potonućem, koje se odigralo 1912. godine. On se godinama kasnije istražuje, o njemu se piše i priča, snimaju se filmovi i dokumentarci. Ekpedicija od petočlane posade 18. juna krenula je u njegov obilazak podmornicom, i u tom je pohodu izgubljena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, oni nisu prvi koji su ovo uradili, već su i ranije ljudi išli u pohod na olupine Titanika, kako istraživači, tako i "turisti".

Mnogi brod Kosta Konkordije porede sa Titanikom i nazivaju ga Titanikom modernog doba, jer su imali sličnu sudbinu.

Naime, brod Kosta Konkordije, delimično je potonuo 13. januara 2012. godine, sto godina nakon brodoloma Titanika, nakon što je udario u greben i nasukao se na ostrvo Điljo u Tirenskom moru.

Mnogi su tada komentarisali da se istorija ponavlja i nalazili sličnosti sa dramom Titanika, kasnije opisanoj i u filmu, međutim, jedan je podatak ipak zanimljiviji.

Na brodu Kosta Konkordije nalazila se Valentina Kapuano, koja je ovaj brodolom preživela, baš kao i njena baka u noći 14. aprila 1912. koja je spasena kada je potonuo Titanik.

"Bilo je strašno, kao da se ista priča ponavlja, bila sam prestravljena", ispričala je mlada žena rodom iz Napulja za list Repubblica.

Njena baka Marija često joj je pričala o svom strašnom iskustvu koje je doživjela kao putnica na Titaniku, prenosi agencija AFP.

"Još uvek sam potresena, preživela sam, ali me cela priča zapravo još muči i veoma sam uznemirena", rekla je Valentina.

Na kruzeru "Kosta Konkordija su takođe bili njen verenik, brat i bratova devojka.

Nasukavanje kruzera dogodilo se vek nakon potapanja Titanika kada je poginulo oko 1.500 putnika.

Valentina i članovi njene porodice bili su među 3.200 putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.