Najslađe bebe iz zoo-vrtova

Izvor: B92, 06.Avg.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najslađe bebe iz zoo-vrtova

Bebe ugroženih životinjskih vrsta su prave zvezde u zoo-vrtovima.

Rođenje pande u zoološkim vrtovima je uvek razlog za slavlje. Ove ugrožene životinje se teško razmnožavaju u zatočeništvu. Ženke su plodne samo tokom 72 sata svake 2-3 godine. Međutim, mužjaci to ne znaju uvek da iskoriste. Zbunjeni pande neretko samo bulje u ženku ili ne razlikuju glavu od stražnjice pa pokušavaju da joj priđu s pogrešne strane. Zbog toga pandama u zoo-vrtovima čuvari ponekad puštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snimke parenja divljih pandi kako bi ovi shvatili što se uopšte od njih očekuje. Novorođene pande su slepe, ružičaste i gole, a treba im mesec dana da dobiju prepoznatljivo crno-belo krzno.

Mnogim životinjama zoo-vrtovi su poslednja nada. Indijska kornjača Batagur baska ugrožena je jer su je izlovili zbog mesa i jaja. Na svetu ih ima samo 20, a od toga 6 živi u bečkom zoološkom vrtu „Šenbrun” gde su prvi put uspešno uspeli da podignu mladunce. Ali nisu svi mladunci maleni i bespomoćni.

Novorođeni slonovi mogu težiti 100-150 kilograma. Slonovska trudnoća traje 22 meseca, a bebe već dva sata nakon rođenja mogu stajati na nogama. Mali slonovi svakoga dana popiju 12 litara mleka, a mogu da sisaju sve do desete godine ili dok ne dobiju mlađeg brata ili sestru.

Mladunčad pingvina samo kod nekih vrsta ima prepoznatljivi „frak”, dok je kod drugih siva i neugledna. Tokom prve četiri godine života mali organgutani ne odvajaju se od majke.

Orangutani ne znaju instinktivno kako da prežive u divljini već ih tome uči majka. Onima koji odrastu u zatočeništvu potrebno je pet godina „školovanja” pre puštanja u prirodu.

Odrasli flamingosi prepoznatljivi su po svojoj ružičastoj boji i eleganciji, ali mladunci izgledaju kao male krznene loptice. Iz jaja izlaze tako što lažnim zubom koji im raste na vrhu kljuna probiju čvrstu ljusku. „Zub” im potom otpada.

Za razliku od odraslih pripadnika svoje vrste, maleni bodljikavi prasići su prilično mekani. Vremenom gube crvenu dlaku umesto koje im rastu oštre bodlje. Bodljikavi prasići su glodari, žive u Srednjoj i Južnoj Americi i vrlo su spretni penjači.

Odrasle žirafe mogu biti visoke 5,5 metara, a novorođene do 2 metra. Tokom prvih nekoliko nedelja žirafica se ne odvaja od majke koja je često liže i gurka njuškom, a zatim se polako počinje da se druži i sa drugim članovima krda.

Oblačasti leopard ime je dobio po obliku svojih šara. Ugrožen je zbog lova i uništavanja kišnih šuma. Boji se ljudi i teško se razmnožava u zatočeništvu, pa su mladunci prava retkost.

Izvor: 24sata.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.