Najređi kit na svetu viđen tek drugi put u istoriji čovečanstva FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 21:44

Najređi kit na svetu viđen tek drugi put u istoriji čovečanstva FOTO/VIDEO

Najređi kit na svetu nedavno je snimljen tek po drugi put u istoriji u blizini obale Tajlanda.

Grupa turista na čarter brodu u blizini Puketa primetila je misteriozno belo stvorenje dok su bili na putovanju za proslavu Nove godine, prenosi Dejli Mejl.

Snimili su par Omurinih kitova koji su zajedno plivali u Andamanskom moru, a jedan od njih bio je potpuno bele boje. Snimak su poslali službenicima organizacije za očuvanje okoline "ThaiWhales", koja ju je početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << januara podelila na društvenim mrežama.

"Ovo je revolucionarna vest, prva takve vrste i uzbudljivo morsko otkriće", napisali su u opisu videa.

Prema podacima, ovo je prvi put da je potpuno beli kit Omura uočen na Tajlandu. Pojava ovih kitova naknadno je prijavljena tajlandskom Odeljenju za morske i obalake resurse, koji je pokrenuo potragu za jedinstvenom životinjom.

Nakon nekoliko dana potrage, zvaničnici su rekli da ga nisu pronašli, ali da su u tom području uočili još najmanje četiri kita Omura. Plivali su i hranili se u blizini ostrva Phi Phi, ostrva Medenog meseca i ostrva Koral.

Omurini kitovi poslednja su vrsta sisara koja je identifikovan, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i delfina.

Prvi put su viđeni 2003. godine, kad su njihovi ostaci bili nasukani na obalama, a tokom 2015. godine uočene su i žive jedinke.

Imaju dugačka i tanka tela zbog čega izgledaju “poput zmije”, a leđna peraja su im mala i zakrivljena. Mogu narasti do 12 metara dužine i težiti do 20 tona, a zasad je primećeno da najčešće borave u tropskim i toplim morima.

Poznato je veoma malo informacija o Omurinim kitovima, stoga naučnici nisu sigurni kolika je njihova populacija i varijacije u izgledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najređi kit na svetu viđen tek drugi put u istoriji čovečanstva! (FOTO/VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 14.Jan.2024, 01:30

Omurini kitovi su poslednja vrsta sisara koja je identifikovana, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i delfina

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.