Najotrovnija biljka zaključana je u botaničkoj bašti: Izaziva bolove poput udara struje FOTO

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 22:21

Najotrovnija biljka zaključana je u botaničkoj bašti: Izaziva bolove poput udara struje FOTO

Jedna od najotrovnijih biljaka na svetu koja izaziva bol poput "udara struje i opekotine u isto vreme" stigla je u Botaničku baštu Alnvik u Nortamberlendu.

Dendrocnide moroides, poznata kao gimpi-gimpi, smešten je u Otrovnom vrtu u Alnviku, gde će biti pod ključem.

Biljka, smeštena u staklenoj vitrini, ima svog čuvara jer čak i najmanji dodir izaziva jak bol koji traje više dana.

Gimpi-gimpi ili peckava biljka se obično nalazi u australijskim prašumama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Indoneziji.

"Na njoj su male dlake, pa ako prođete pored nje i dođe do bilo kakvog kontakta sa kožom, dlačice iz biljke uvlače se pod kožu i ubrizgavaju otrov – koji oni koji su iskusili opisuju kao udar struje i opekotine istovremeno", objašnjava Džon Noks, glavni turistički vodič u Alnvikovom Otrovnom vrtu.

Samo jedan dodir ove biljke žrtvu će ostaviti da pati nedeljama, čak i mesecima.

Biljka je dobila svog čuvara koji ima dužnost da je posmatra, hrani i zaliva.

Zaključana je u staklenoj komori i kabinet je dobro očišćen za slučaj da su dlačice opale“, dodao je Noks.

Naučnici u Australiji su 2020. otkrili da toksini koje proizvode biljke imaju veliku sličnost sa otrovom pauka i škorpiona.

Istraživači navode da je molekularna struktura otrova slična čvoru, što toksinima omogućava da se zapetlja i više puta cilja na receptore bilo koje žrtve. Istovremeno, poznato je nekoliko vrsta torbara, insekata i ptica koje se hrane listovima i plodovima ove biljke i imune su na njen otrov.

Otrovni vrt, koji je osnovan 2005. godine kao deo turističke atrakcije koju je razvila vojvotkinja od Nortamberlenda, dom je više od 100 otrovnih, opojnih i narkotičnih biljaka.

Pre nego što posetiocima bude dozvoljeno da uđu, moraju da saslušaju sve bezbednosne mere, jer se dešavalo da su se pojedini posetioci onesvešćivali od udisanja toksičnih isparenja tokom obilaska Otrovnog vrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.