Na dnu okeana fali ogroman deo Zemlje, naučnici shvatili zašto

Izvor: B92, 02.Feb.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na dnu okeana fali ogroman deo Zemlje, naučnici shvatili zašto

Zemlja nije savršena lopta, što znači da se gravitacioni potencijal na njenoj površini menja od mesta do mesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas. Prirodna uzvišenja ili grebeni u okeanu, na primer, uzrokuju neznatno lokalno povećanje Zemljine gravitacije, pa se iznad njih može izmeriti nešto niži nivo vode (geoid).

Naučnici odavno znaju da u jednom delu Indijskog okeana nedostaje ogroman deo Zemljine mase, na kojem se nalazi udubljenje od 100 metara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stručnjaci već duže vreme pokušavaju da otkriju poreklo ove pojave.

Prema ranijim teorijama, spomenuta depresija posledica je propadanja gustih i hladnih okeanskih ploča u Zemljin sloj zvani mantl.

"Postojanje ove gravitacijske anomalije jedan je od najizuzetnijih problema u geonauci. Do sada nije postignut naučni konsenzus po pitanju njenog porekla, ali se smatra da postoji neki ogroman deficit mase u pojasu donjeg mantla koji uzrokuje nedostak Zemljine mase na okeanskom dnu", navodi profesor Atriji Goš sa Indijskog instituta za nauku.

Ipak, u najnovijoj studiji, objavljenoj u magazinu Geophysical Research Letters, iznosi se nova teorija, prema kojoj je depresija nastala kao posledica izdizanja vrele materije u donjem pojasu mantla ispod Afrike.

"Naša studija pokazala je da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od severne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu severoistoka, a njegovo kretanje olakšava kretanje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što uzrokuje spomenutu anomaliju", navodi se u istraživanju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na dnu okeana fali ogroman deo Zemlje, naučnici shvatili zašto

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2018

Zemlja nije savršena lopta, što znači da se gravitacioni potencijal na njenoj površini menja od mesta do mesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas. Prirodna uzvišenja ili grebeni u okeanu, na primer, uzrokuju neznatno lokalno povećanje Zemljine gravitacije, pa se iznad njih može...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.