Na današnji dan rođena kraljica koja je bila sinonim za rasipništvo

Izvor: BKTV News, 02.Nov.2017, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan rođena kraljica koja je bila sinonim za rasipništvo

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

Francuska kraljica Marija Antoaneta rođena je na današnji dan 1755. godine. Bila je žena Luja XVI, a ćerka austrijske carice Marije Terezije.

Brak 14-godišnje Marije Antoanete i 15-godišnjeg Luja XVI, unuka francuskog kralja, sklopljen je 16. maja 1770. godine. To je bilo spajanje dve najveće evropske porodice Habzburga i Burbona.

Iako je među >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << francuskim narodom primljena sa velikim simpatijama, nakon što je postala francuska kraljica postala je sinonim za rasipiništvo, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u narodu koji ju je optuživao za finansijsku krizu države.

                                                                                                   Foto: Wikimedia

Za nju se vezuje rečenica upućena narodu: "Ako nemate hleba, jedite kolače", međutim nema nikakvih dokaza da je ona to zaista i rekla.

Prvih godina Francuske revolucije tražila je pomoć Austrije za njeno gušenje. Uhapšena je 1792. godine posle neuspešnog bekstva sa kraljem u Belgiju i optužena za izdaju, pa joj je odrubljena glava.

Posle ratova protiv Otomanskog carstva i Švedske kojima je učvrstio Rusiju na Crnom moru i Baltiku, Petar Veliki je 1721. godine proglašen carem cele Rusije.

                                                                                                            Foto: Wikimedia

Petar je vladao sam do 1724, a potom je vladao zajedno sa svojom ženom, Katarinom Aleksejevnom. Modernizovao je u to vreme prilično zaostalu feudalnu Rusiju na društvenom, političkom, vojnom i ekonomskom planu, a u isto vreme vodio je ekspanzionističku politiku, uglavnom ka zemljama koje su izlazile na more.

U toku svoje vladavine, pretvorio je Rusiju u vodeću evropsku silu tog vremena. Odbacio je titulu cara 1721. i zamenio je titulom imperatora.

                                                                                                                  Foto: Wikimedia

Engleski pisac irskog porekla, Bernard Šo je bio izraziti satiričar i jedan od od najduhovitijih ljudi 20. veka. U oštrom, ali šaljivom tonu prikazivao je protivurečnosti građanskog društva u Engleskoj. Kroz političke i ekonomske članke, u govorima, kao i veoma značajnim predgovorima za pojedine komade, žestoko se podsmevao lažnom moralu srednje klase u religiji, etici, politici i ekonomiji.

Verni sledbenik Ibzenove dramaturgije, Šo je napisao sedamdesetak pozorišnih komada, od kojih su većina "komadi s tezom". Njegove komedije su klasični primer realističke drame, a u dramama retorika preovlađuje nad dramatikom. Najpoznatija dela su mu: "Udovičke kuće", "Zanat gospođe Vorn", "Kandida", "Sveta Ivana", "Đavolov učenik", "Pigmalion", "Čovek i nadčovek", "Oružje i čovek", "Major Barbara", "Fabijanski eseji", "Srž ibzenizma".

Na današnji dan 1923.godine umro je Stevan Aleksić, jedan od najvećih srpskih slikara. Studirao je u Minhenu, a slikarsku radionicu otvorio je u rodnom Aradu, u kojem je restaurirao ikone i slike na svodovima lokalne srpske crkve.

Obnovio je ikone i freske u crkvama u Temišvaru, Vukovaru, Novom Sadu, Modošu (sada Jaša Tomić). Najznačajniji i najobimniji rad obavio je u Preobraženskoj crkvi u Pančevu: 32 ikone velikog formata, tri kompozicije iz istorije srpske crkve i 44 medaljona svetih.

Foto: Pixabay

U Pragu je počela izgradnja kamenog mosta preko reke Vltave koji je dobio naziv Karlov most po tadašnjem imperatoru Nemačko-rimskog carstva i češkom kralju Karlu IV. Po predanju, datum početka izgradnje odredili su astrolozi.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (2. novembar 2017)

Izvor: RTS, 02.Nov.2017

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. . 1721. - Petar I Aleksejevič proglašen za cara cele Rusije.1755. - Rođena Marija Antoaneta, francuska kraljica, supruga Luja XVI.(Beč,...

Nastavak na RTS...

Na današnji dan Lajka odletela u svemir, Rusi pobedili Amerikance u kosmosu!

Izvor: BKTV News, 03.Nov.2017, 08:12

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan...Vlada Srbije proglasila je 1883. godine, u sklopu gušenja Timočke bune, vanredno stanje u crnorečkom okrugu i uputila je regularnu vojsku na pobunjenike. Bunu su vođe Narodne radikalne...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.