Na Saturnovom ledenom mesecu postoji potencijal za život

Izvor: B92, 13.Maj.2015, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Saturnovom ledenom mesecu postoji potencijal za život

Saturnov šesti najveći mesec Enkelad ledeni je svet na čijoj površini preovladava temperatura od minus 180 stepeni Celzijusa, a koji je u isto vreme mogući dom za mikroorganizme.

Pored činjenice da površinu meseca prekriva između 30 i 40 kilometara debeo sloj leda, naučnici smatraju kako ispod njega možda postoje uslovi za pojavu jednostavnog života.

Ova predviđanja pojavila su se nakon novih fotografija meseca koje je napravio Nasin orbiter Kasini. Među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnoštvom drugih stvari Kasini je na Zemlju poslao fotografiju vodenog mlaza koji izbija ispod debelog sloja leda.

Spomenuti mlazevi nalaze se na južnoj polulopti, a potiču iz mora koje je najverovatnije duboko od osam do 10 kilometara.

Nakon pregleda elementarnih supstanci unutar mlaza, naučnici su spoznali da voda sa Enkelada ima pH vrednost 12. Na Zemlji postoje područja slične pH vrednosti, kao što je jezero Mono u Kaliforniji, a koji su upravo zbog toga odličan dom za alge, mušice i druge slične organizme.

Takođe, njena pH vrednost dokaz je oslobađanja vodonika u procesu poznatom kao serpentinizacija, a koji potiče iz stena koje se nalaze ispod leda. Oslobođeni vodonik služio bi kao savršena hrana za organizme koji se možda kreću u dubini Enkeladovog mora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.