NYFW: B. Mischka, D. Karan, V. Beckham

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NYFW: B. Mischka, D. Karan, V. Beckham

Dona Karan (Donna) se umesto avangardnog „stila afričkih perli” odlučila na strožiji stajling praćen biserima, Mark Bedžli (Badgley) i Džejms Miška (James Mischka) ostali su verni svom holivudskom fazonu, a Viktorija Bekam (Victoria Beckham) je malo „raskomotila” omiljenu siluetu koja prati liniju tela. Trudnoća ili nešto drugo?

DONNA KARAN

Za svoju jesenju kolekciju koju je nazvala „Biseri mudrosti” Dona Karan je angažovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Eriksona Bimona da dizajnira biserne ogrlice koje su upotpunile stajling i istakle neutralnu paletu revije. Sama kreatorka je više tip žene koja će nositi afričke perle umesto bisera i dugo godina se u svojim kolekcijama oslanjala na smeo, skulpturalan nakit Roberta Lija Morisa.

Ova revija je označila čudnovato skretanje s tog dobro poznatog puta.

Uz dodatak otmenom nakitu manekenke su nosile frizure ala Grejs Keli, neke i rukavice do lakata opšivene krznom, a druge prave damske torbice. Što se garderobe tiče, sa izuzetkom dva para visoko strukiranih pantalona od žerseja, Karanova je prikazala haljine, odela sa suknjama i kapute, uz nekoliko bluza s naboranim kragnama koje su neke podsetile na šal za glavu.

Svi modeli, bez izuzetka, imali su „uštinut” struk. Ledeno plava Hičkokova heroina je svima dobro poznata teritorija, iako je dizajnerka ubacila visoke naramenice u stilu osamdesetih kao obrt. Ako gledamo pojedinačne komade, bilo je nekih divnih kreacija, ali sveukupni utisak je da kolekcija nije imala „varnicu” njenih prethodnih revija koje su odisale vizionarstvom.

BADGLEY MISCHKA

Mogli biste pomisliti da su Mark Bedžli i Džejms Miška zauvek ostali u holivudskom fazonu. Ali sudeći po raznovrsnosti komada koji su predstavili u novoj kolekciji - uključujući savremenu Mark + James etiketu, tašne i sasvim novu liniju jakni - to nije potpuno tačno.

Međutim, i ovoga puta sve se vrtelo oko El-Eja, što je i logično. Dvojica kreatora su prošlog meseca konačno otvorili radnju na Rodeo Drajvu, a Oskari su tu iza ugla.

Dizajneri su oživeli glamur tridesetih i četrdesetih. Direktna veza sa tom referencom je bila u lepršavim, plisiranim haljinama sa sjajnim satovima, prekrivenim ramenima i siluetama sa istaknutim vratom i strukom.

Među dnevnom garderobom bilo je zanimljivih štofanih eksperimenata sa čipkom, bukleom i astraganom. Naravno, reviju su zatvorili nizom uzanih dugih haljina koje prate siluetu tela; nedostajale su tri pošto su već nošene na dodeli „zlatnog globusa”.

VICTORIA BECKHAM

Iako nosi četvrto dete, Viktorija kaže da je jesenju kolekciju završila pre nego što je saznala da je trudna. Činjenica da je olabavila svoju siluetu više no ikad i da je insistirala na draperijama je samo puka slučajnost.

Među gomilu njoj omiljenih i već prepoznatljivih haljina koje prate siluetu i „miluju telo” (ove sezone u svetlim bojama šafrana, magente i cinobera sa šavovima na grudima koji su isticali oblik torza) umešao se i par bluzon mini-haljina. Njihovi čaurasti oblici će biti velika prednost kad stomačić počne da se nazire.

Nastavivši reviju u opuštenom tonu, Viktorija je potom prikazala nekoliko kreacija koje su izgledale kao naborani kašmirski šalovi stegnuti kaišem preko uskih sukanja. Bila je to samo iluzija: reč je, zapravo, o haljinama u stilu trompe l'oeil koje su pri tom i sjajno izgledale.

Novina za jesen 2011. bili su kaputi. Ali dok je na drugim mestima razmišljala u pravcu raskomoćivanja i oslabađanja, Bekamova je ovde primenila preciznost i strogi kroj. Vuneni kaputi su bili precizno „sečeni” sa krutim kragnama s kopčama i ničeg varljivog na njima nije bilo.

A među silnim uniformisanim jaknama s kapuljačama koje su preplavile njujorške piste ovih dana, Viktorijini kaputi su izgledali skoro pa svečano. Što je sasvim očekkivano, jer je klasika za nju uvek bila glavna inspiracija.

Šta će nam Bekamova ponuditi sledeće sezone? Možda jednodelna odela sa tregerima?

Nakon ovog uspešnog izleta u svet vrhunskog krojenja, oni izgledaju kao sledeći logičan korak za dizajnerku koja, ironično - s obzirom na njen celebrity status - više pažnje obraća na stvarne potrebe svojih klijenata od većine kolega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.