NASA mora da odustane od ključne misije na Marsu

Izvor: B92, 23.Dec.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA mora da odustane od ključne misije na Marsu

NASA je odustala od ključne misije čiji je cilj bio da ispita unutrašnjost Marsa, nakon što su inženjeri pronašli kvar na senzorima lendera.

Novu šansu možda neće dobiti godinama.

Lansiranje InSight sonde bilo je zakazano za mart kada je rastojanje između Zemlje i Crvene planete najmanje, a takvi uslovi neće se ponoviti sve do maja 2018.

To je veliko razočaranje za naučnike koji su tu misiju videli kao prioritetnu.

“Bili smo vrlo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrlo blizu”, kaže Džon Grunsfeld, administrator Direktorataza naučne misije u NASA. “Ovo je samo pokazatelj toga koliko je teško otići na Mars. Kada naučnici rade nešto po prvi put, stvari nekad ne idu kako su zamislili”.

Prvi kvar otkriven je početkom godine i to na seizmometru. Reč je o pukotini zbog koje oko njega nije mogao da se održi vakuum, potreban da izdrži surove uslove na Marsu. Taj kvar je popravljen, ali je nedugo potom pronađena nova pukotina.

Sve je izgledalo u redu, dok u ponedeljak senzor nije testiran na niskim temperaturama (-45 stepeni Celzijusa). Ispostavilo se da instrument ponovo ne uspeva da održi vakuum.

NASA i njeni partneri moraće da odluče da li da nastave sa misijom. Sve i da isprave grešku do 2018. može biti da neće imati dovoljno novca za lansiranje, jer je Agencija već potrošila 525 od 675 miliona dolara namenjenih za ovu misiju.

“Nije smak sveta”, kaže Brus Banert, glavni istraživač na InSight misiji. “To je samo prepreka ka našem putu ka razumevanju Sunčevog sistema i našeg mesta u svemiru”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.