NASA danas testira svoj leteći tanjir

Izvor: B92, 05.Jun.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA danas testira svoj "leteći tanjir"

Eksperimentalno testiranje “letećeg tajnira” trebalo bi da bude izvršeno danas, a ceo događaj biće strimovan uživo.

"Svi ćete videti isti video kao i ja u isto vreme kao ja”, izjavio je Mark Adler, menadžer projekta nazvanog Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD).

Lansiranje letelice planirano je za 13:30h po lokalnom havajskom vremenu, kada će je iz baze američke mornarice vinuti u nebo veliki baloni sa helijumom.

Tokom puta koji će trajati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva do tri sata, LDSD će se popeti na visinu od oko 36 kilometra, gde će se odvojiti od balona, a zatim ga 4 rakete popeti na visinu od oko 54 kilometra. Kada dostigne ciljanu visinu, aktiviraće se još 4 rakete koje će usporiti letelicu i tada će početi njen pad ka Pacifiku.

Pri brzini od 3 maha (1000 metara u sekundi), aktiviraće se aerodinamični balon koji bi brzinu kretanja letelice trebalo da uspori na brzinu od 2.4 maha (796 metara u sekundi). Tada će se otvoriti veliki supersonični padobran koji će letelicu spustiti u Tihi okean.

Nakon što se jednom odvoji od balona, LDSD bi za 40 minuta trebalo da dodirne površinu okeana.

Nova tehnologija omogućila bi prenošenje zaliha i različitih vrsta tereta do svemirske posade u budućoj misiji na Mars.

Sledeće testiranje planira se za leto naredne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.