NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem

Izvor: B92, 28.Nov.2016, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem

NASA je pokrenula takmičenje za pronalazače kako bi rešili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rešenja dobiće po 30.000 dolara.

Problem su – mala i velika nužda u svemiru i menstruacija.

Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem “odlaganja ovog otpada“ koji bi se ugradio u svemirsko odelo, a NASA očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta.

Pronalazači imaju vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve “sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo.

I zato im je potrebna pomoć pronalazača – astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije.

Cilj naučnika iz NASA je da tri pobednička predloga testira u narednih godinu dana i da ih potpuno implementira u odela u naredne tri godine.

NASA je takođe najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji.

Inače, sve detalje oglasa možete naći na ovom LINKU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Onome ko reši ovaj problem NASA daje 30 hiljada dolara

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2016

NASA je pokrenula takmičenje za pronalazače kako bi rešili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rešenja dobiće po 30 hiljada dolara. Problem su – menstruacija, mala i velika nužda u svemiru...Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem "odlaganja ovog otpada" koji bi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.