NASA: Zemlja nema odbranu od udara asteroida i kometa

Izvor: B92, 17.Dec.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Zemlja nema odbranu od udara asteroida i kometa

Ukoliko bi u ovom trenutku asteroid ili komet jurili prema Zemlji, NASA upozorava kako čovečanstvo ne raspolaže ni alatima ni strategijama kako da se odbrani ili barem da ublaži udar.

NASA je saopštila kako je Zemlja prepuštena na milost i nemislot nebeskim telima koje krenu u smeru naše plave planete.

Stručnjaci su pojasnili kako se komete i asterodi sudaraju s našom planetom u vremenskim intervalima svakih 50 do 60 milona godina. Međutim, nijedan do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada nije bio takav da je izbrisao život s planete.

Zadnji takav udar koji je izazvao izumiranje dinosaurusa dogodio se pre 65 miliona godina, zato naučnivi NASA-e očekuju kako bi u skoroj budućnosti neka svemirska gromada mogla da nacilja Zemlju. Štaviše, NASA je ove godine osnovala Odeljenje za planetarnu odbranu, koje se bavi otkrivanjem i praćenjem svemirskih objekata koji su u blizini Zemlje.

Od ukupno 1.748 potencijalno opasnih asteroida, NASA je pronašla 874 asteroida veličine jednog kilometra u blizini Zemlje. Više od 90 odsto svemirskih objekata u blizini zemlje je veće od kilometra i upozoravaju kako je to dovoljno da devastiraju planetu.

Džozef Nut iz Godard centra za svemirske letove istakao je kako je zadnji bliski susret kometa i Zemlje prošao bez posledica, ali taj svemirski kamen je otkriven samo 22 meseca pre nego što je umalo ostavio katastrofalne posledice po ljudski rod.

"Pripreme za lansiranje svemirske letelice traju pet godina. U tom slučaju, ne bismo imali šanse", dodao je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NASA: Zemlja nema odbranu od udara asteroida i kometa

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Dec.2016

Ukoliko bi u ovom trenutku asteroid ili komet jurili prema Zemlji, NASA upozorava kako čovečanstvo ne raspolaže ni alatima ni strategijama kako da se odbrani ili barem da ublaži udar...NASA je saopštila kako je Zemlja prepuštena na milost i nemislot nebeskim telima koje krenu u smeru naše plave...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.