Muškarci koji majstorišu žive duže

Izvor: B92, 05.Okt.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci koji "majstorišu" žive duže

Muškarci koji se redovno bave vrtlarenjem ili majstorisanjem žive duže, pokazalo je dansko istraživanje.

To istraživanje je loša vest za muškarce koji vikend provode u fotelji, jer muškarci stari od 50 do 64 godine koji redovno popravljaju po kući i oko nje imaju 23 odsto manje izgleda da će umreti od bilo kog uzroka.

Danski stručnjaci proučavali su u okviru dugoročne studije 60.000 sredovečnih muškaraca i žena da bi utvrdili uticaj raznih oblika telesnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti na dužinu njihovog života, piše portal Pliva.

Bavljenje sportom, poput trčanja ili vožnje biciklom, kod žena smanjuje šanse za prevremenu smrt za 25, a kod muškaraca za 22 odsto.

Utvrdjeno je i da vrtlarenje produžava život, posebno kod muškaraca.

Istraživanje nije pokazalo da mnogo vremena posvećenog telesnim aktivnostima dodatno smanjuje rizik od prerane smrti u odnosu na ljude koji se telesnim aktivnostima bave umereno.

Izbegavanje sedacionog načina života važnije od velikog broja sati provedenih u vežbanju", zaključili su naučnici u radu objavljenom u časopisu "Epidemiology".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.