Izvor: B92, 10.Feb.2009, 13:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Multietnički i posni meni
Ako poželite da napravite pomalo neobičan ručak, predlažemo vam da spojite šest potpuno različitih destinacija u jedinstvenom putešestviju po gastronomskoj mapi sveta. Istražujte.
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Foto: Giandomenico Frassi
Nije vam potrebno mnogo novca da biste obišli celi svet i probali specifična jela s raznih podneblja ukomponovana u tzv. fjužon obrok...
Nudle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s povrćem
Za 8 osoba potrebno je: 300 g nudli bez jaja (ili posnih tankih špageta), 2 praziluka, 1 čen belog luka, 4 cm korena đumbira, 300 g smrznute zelene boranije, 4 šargarepe, 1/2 glavice kineskog kupusa, suncokretovo ulje, posni margarin, 1 ljuta papričica i so.
Oba praziluka isecite na kolutove. Beli luk sitno iseckajte, a đumbir izrendajte. Tri šargarepe isecite na komadiće, a preostalu na tanke listiće pomoću nožića za ljuštenje krompira. Kupus isecite na tračice.
Prelijte nudle ključalom vodom i ostavite da odstoje 5 minuta, mešajući povremeno. Ocedite ih.
U zagrejanom voku propržite beli luk, seckanu papričicu i đumbir na 4-5 kašika ulja pomešanih s kašikom margarina. Dodajte praziluk, boraniju i šargarepu i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta. Dodajte kupus, so, nudle, promešajte i poslužite.
Priprema: 25 minuta
Kuvanje: 15 minuta
Trošak: 235-550 din.
425 kcal po porciji
Ajvar
Za 8 osoba potrebno je: 3 patlidžana, 4 crvene paprike, 2 žute paprike, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 limun, 1 veza peršuna, maslinovo ulje, tostirani hleb, so i biber.
Patlidžane izbockajte i pecite 40 minuta na 200˚C. Paprike takođe pecite dok im ljuska ne pocrni, sačekajte da se ohlade i očistite ih.
Oljuštite patlidžane, posolite ih i stavite na papirni kuhinjski ubrus da se cede. Potom, paprike i patlidžane isecite na kockice.
Oljuštite beli i crni luk i sitno ih iseckajte, pa ih propržite u šerpi na 5 kašika ulja, dodajte sve povrće i pržite na jakoj vatri 15-20 minuta ili dok tečnost ne ispari. Posolite i pobiberite, dodajte limunov sok i ostavite da se rashladi. Sipajte ajvar u činiju, pospite ga seckanim peršunom i poslužite uz tostirani hleb.
Priprema: 40 minuta
Kuvanje: 75 minuta
Trošak: 340-566 din.
90 kcal po porciji
Punjene lignje
Za 8 osoba potrebno je: 1,5 kg lignji, 150 g pirinča, 1 kg krompira, 1 čen belog luka, 1 crveni luk, 1 veza korijandera, 1 veza peršuna, šafran, cimet, kurkuma, 1 limun, 30 g pinjola (ili seckanog indijskog oraha), 100 g zelenih maslina bez koštice, maslinovo ulje, so i biber.
Očistite lignje, odvojite im pipke od glava (glave bacite) i sitno ih iseckajte. Isperite ih i stavite da se cede na papirnom ubrusu. Stavite pirinač u šerpu sa 300 ml vode, pa kad provri, kuvajte na srednjoj vatri dok ne bude al dente. Dodajte mu seckani crveni luk i korijander, promešajte i prebacite u dublji tiganj sa sve tečnošću.
Dodajte mu pipke, seckane beli luk i peršun, po 1/2 kašičice šafrana, kurkume i cimeta, so, biber i seckane masline. Pržite nekoliko minuta, pa dodajte sok i rendanu koru limuna i promešajte. Pirinač treba da bude blago kremast, pa po potrebi nastavite s prženjem dok višak tečnosti ne ispari. Dodajte mu pinjole, pa njime napunite lignje i pričvrstite ih čačkalicama.
Krompir isecite na tanke kriške. Poređajte ih u pleh, posolite ih i pobiberite, odozgo poređajte punjene lignje, posolite ih i pobiberite, zalijte uljem i pecite 30 minuta na 180˚C.
Priprema: 95 minuta
Kuvanje: 55 minuta
Trošak: 1.471-2.414 din.
235 kcal po porciji
Mango mus
Za 4 osobe potrebno je: 800 g zrelog manga, 350 ml posne biljne pavlake, 130 g šećera 1 kesica vanilin- šećera, pola kašičice šafrana, 8 g agar-agara i 1 mango za dekoraciju.
Ukoliko ne nađete zreli mango, uvijte ih u pojedinačne papirne kese i ostavite na tamnom mestu 1-2 dana.
Ispasirajte mango. Šafran rastvorite u 50 ml tople vode, dodajte agar-agar, ostavite da odstoji 5 minuta, zagrejte, dodajte mangu, zagrejte sve zajedno 1 minut, dobro izmešajte i sklonite da se rashladi. Pavlaku čvrsto umutite sa obema vrstama šećera, pa je dodajte ohlađenom mangu i nežno promešajte.
Za dekoraciju mango očistite, pa polovinu iseckajte i rasporedite na dno 4 čaše. Dopunite ih pripremljenim musom, ukrasite preostalim mangom i ostavite u frižider na 3 sata.
Priprema: 50 minuta + 3 sata
Kuvanje: 5 minuta
Trošak: 670-893 din.
385 kcal po porciji
Biskviti s vanilom
Za 8 osoba potrebno je: 300 g brašna, 100 g posnog margarina, 1 štapić vanile, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 1 kesica vanilin-šećera, 150 g svetlog muskovado (ili žutog) šećera i so.
Štapić vanile uzdužno presecite napola. Rastopite margarin na pari, pa ga pomešajte sa kašikom hladne vode i semenkama iz štapića vanile.
Dodajte brašno koje ste prosejali s praškom za pecivo, vanilin-šećerom i malo soli, pa promešajte da dobijete ujednačenu smesu. Uvijte je u streč foliju i stavite u frižider da odstoji jedan sat.
Od pripremljenog testa oblikujte loptice veličine oraha, malo ih spljoštite dnom čaše, uvaljajte u šećer i pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Uvaljajte ih u preostali šećer i poslužite.
Priprema: 20 minuta + 1 sat
Kuvanje: 30 minuta
Trošak: 142-459 din.
310 kcal po porciji
SALE&PEPE SRBIJA U JANUARSKOM BROJU DONOSI:
Povratak domaćoj kuhinji - tartalete i volovani
Recepti:
Riblje pečenje
Punjena ćurka
Pašteta