Izvor: B92, 19.Feb.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Petar Pan postati muškarac?

Bez obzira što se u svakoj knjizi popularne psihologije insistira na snazi volje,dok je pomama za tim ,,novim Biblijama’’ sve veća, retki su muškarci koji preuzimaju kontrolu nad svojim životom. Izgubili su iz vida da je upravo odgovornost, kao osobina, put do ženskog srca.

Iako su muškarci koji kuvaju i peru svoj veš visoko kotirani, žene tragaju za jačom polovinom koja je u stanju da ih zaštiti, ali i da stane iza svojih reči.

Pravi muškarac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stoji iza svojih postupaka

Ako imate svoja uverenja i sposobni ste da donesete teške odluke u životu, pre nego da se uz izgovore skrivate u ,,mišijoj’’ rupi, na putu ste da postanete pravi muškarac.

Kada se uloga večitog Petra Pana prihvati kao kalup za ponašanje, lična odgovornost je zamenjena ležernošću, dok se izgovori samo množe.Takvi muškarci nisu u stanju da se suoče sa nedaćama koje donosi život.

Kada su u pitanju veze, današnji muškarci delimično prihvataju odgovornost, ali samo za uloge koji su oni sami odabrali. Biti otac ne podrazumeva samo menjanje pelena, niti uvežbavanje finti ispod koša, već znači da preuzimanjem odgovornosti treba da poslužite kao primer svojoj deci.

Preispitajte svoje loše navike

U poslednje dve decenije, postavljeni su standardi koji su prihvaćeni u društvu kao nove vrednosti. Urušena slika porodice je delimično i rezultat uticaja medija. Priče o neuspesima poznatih ličnosti su gotovo zaposele javni prostor.

Na žalost, ovakvo ponašanje je preraslo u postulat za današnje generacije. Postavlja se kao pitanje kako se može povratiti koncept odgovornosti?

Istupite glasnije

Odgovor ćete naći ako se pokrenete. Suočite se sa problemom umesto da odgovornost prebacujete na nekog drugog. Ovo nije samo prvi korak, već je i dobar put da dostignete samopoštovanje.

Odlučnost ne bi trebalo da bude zaustavljena. Baš kao i kada se trudite da nađete snage da istrčite poslednji kilometar ili podignete teže tegove nego momak do vas, pokušajte da se fokusirate na sposobnost suočavanja sa problemom. Izbegavanje odgovornosti može baciti u zapećak vaše vrline.

Život je sastavljen od testova kojima se procenjuje naše strpljenje. Želite li da od sebe stvorite osobu koja je u stanju da se izbori sa svim neprijatnim situacijama u koje svi mi zapadamo ili ćete tražiti što lakši način da se povučete?

Borite se za svoja uverenja

Istina je da taj prvi korak ka preuzimanju odgovornosti može biti dug i naporan. Uticaj novih trendova nas može omesti jer niko od nas nije savršen, niti uvek u pravu. Cilj je stajati iza svojih uverenja i suočiti se sa posledicama svog ponašanja. Samo tako se od Petra Pana postaje muškarac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.