Morska zver uhvaćena u Crnoj Gori: Jedna od najvećih zaštićenih riba koju nazivaju i đavo FOTO

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 12:30

Morska zver uhvaćena u Crnoj Gori: Jedna od najvećih zaštićenih riba koju nazivaju i "đavo" FOTO

Velika manta jedna od najvećih riba koje žive u okeanima, izvučena je kod Bigova u Crnoj Gori.

Na Instagram profilu Podgoričkog vremeplova objavljena je fotografija iz Bigove na kojoj se vidi manta, navodno "uhvaćena mrežom na dubini od preko 100 metara".

Manta je podvrsta velikih raža, u širinu može da dostigne i do sedam metara, a zbog specifičnog oblika naziva se i "morski đavo".

Velika manta izvučena je iz mora kod Bigova u Crnoj Gori! Instagram >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profil Podgorički vremeplov objavio je nekoliko fotografija iz Bigova na kojima se vidi manta koja je navodno "ulovljena mrežom" na više od 100 metara dubine. Manta je inače vrsta velikih raža koja može da dosegne i sedam metara u širinu, a zbog specifičnog oblika zovu je i "morski đavo".

"Manta je jedna od najvećih riba koje žive u okeanima. Zbog neobičnog rasporeda prsnih peraja, koje formiraju svojevrsne rogove na glavi, manti je pripisan naziv "morska đavolja riba". Ali nemaju ništa "đavolsko" u svom načinu života i ponašanju.

Mante su mirna i smirena bića, hrane se planktonom, cedeći ga iz vode. Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode (na visinu od jedan i po metar). Kad krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko kilometara u blizini", navedeno je uz fotografiju.

Ribari su međutim umesto pohvala i čestitki naišli na osudu javnosti zbog fotografisanja sa mrtvom ražom.

Mante su još od 2011. godine strogo zaštićene u međunarodnim vodama kao "ranjiva vrsta sa povećanim rizikom od izumiranja" i mnoge zemlje zabranjuju lov na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OGROMNA ZMIJA IZVAĐENA IZ MORA U SUTOMORU: Fotografija zapalila društvene mreže (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 10:29

Autori stranice upitali su korisnike te društvene mreže da li se na osnovu fotografije može videti koja je vrsta zmije u pitanju...Na Instagram stranici "Podgorički vremeplov" objavljena je fotografija zmije u mreži za koju se tvrdi da je "izvađena u Sutomoru iz mora"...Jedan od korisnika Instagrama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.