Monogamija: bajka bez srećnog kraja?

Izvor: B92, 29.Avg.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monogamija: bajka bez srećnog kraja?

Da li nam je potreban fleksibliniji pogled na zaljubljene parove od onog koji govori o srećnoj zajednici u dvoje?

Svojom nedavno objavljenom knjigom “Nova pravila: internet dejting, afere i erotska moć”, sociološkinja Ketrin Hakim se pridružuje svojim kolegama koji smatraju da je monogamija prevažiđeni koncept koji ne može zadovoljiti potrebe savremenog čoveka.

Zanimljivo je da je ovo još jedna u nizu knjiga koje kritikuju koncept monogamije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a čiji su autoi u dugom i srećnom braku: Alen de Boton je hvalio prevaru u knjizi “Kako da mislite više o seksu” dok je Kristofer Rajan sa svojom suprugom objavio knjigu “Seks u svitanju”, čija je teza da monogamija nije urođena osobina ljudi.

Svi pomenuti autori, koji uživaju veliki ugled u britanskom naučnom svetu, tvrde da monogamija kao konstruisana ideja, ubrzano pada u vodu.

U aristokratskom društvu dvanaestog veka preljuba je bila sasvim normalna stvar jer se smatralo da pravu ljubav nije moguće ostvariti sa životnim partnerom, piše Helen Krojdon za britanski “Guardian”. Brak iz ljubavi, o kakvom mi danas govorimo, počeo je da se sklapa tek u osamnaestom veku.

Čuveni renesansni mislilac Mišel de Montenj još je u šesnaestom veku pisao jda svaki muškarac koji je u srećnoj vezi sa svojom sprugom verovatno je toliko glup da ga niko drugi ne može voleti. Na tragu ovakvog pisanja i brojnih antropoloških istraživanja, Krojdon zaključuje da je moralisanje o “tradicionalnim porodičnim vrednostima” i “tradicionalnom braku” lažno jer ta tradicija nije baš dugog veka.

Da li to znači da je nemoguće ostvariti bajku “živeli su srećno do kraja života” u dvoje? Ne sasvim, piše Krojdon. Pre će biti potrebno preoblikovanje rigidnih pravila i suočavanje sa činjenicom da, koliko se god nama to ne sviđalo, ljubavne afere su deo naše svakodnevice.

Šta vi mislite o monogamiji?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Monogamija: bajka bez srećnog kraja?

Izvor: BanjalukaLive.com, 29.Avg.2012

Da li nam je potreban fleksibliniji pogled na zaljubljene parove od onog koji govori o srećnoj zajednici u dvoje? Svojom nedavno objavljenom knjigom "Nova pravila: internet dejting, afere i erotska moć", sociolog Ketrin Hakim se pridružuje svojim kolegama koji smatraju da je monogamija prevaziđeni...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.