Moj tata je postao robot

Izvor: B92, 25.Feb.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moj tata je postao robot"

Kada je Milorad Marinković (30), Srbin iz Beča, prvi put dobio bioničku ruku, njegov tada četvorogodišnji sin hvalio se drugarima iz vrtića da je “njegov tata robot”.

Veštačka ruka koja menja život

On je među tri Austrijanca kojima su amputirane ruke zamenjene bioničkim, koje mogu koristiti uz pomoć nerava i mišića transplantiranih iz njihovih nogu u ruke.

Oni su podvrgnuti takozvanoj “bioničkoj rekonstrukciji” koja podrazumeva dobrovoljnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amputaciju, transplantaciju nerava i mišića i učenje raspoznavanja njihovih slabašnih signala, kako bi upravljali rukom.

Ljudi sa bioničkim rukama ranije su ih primarno kontrolisali na osnovu ručnih podešavanja.

“Ovo je prvi put da smo bionički rekonstruisali ruku”, kaže dr Oskar Asman sa Medicinskog univerziteta u Beču, koji je sa kolegama razvio ovaj pristup.

“Da sam video ovakve pacijente pre pet ili sedam godina, samo bih slegao ramenima i rekao da ništa ne mogu da uradim za njih.”

Asman kaže da ovakva tehnika može da bude komplikovana, budući da pacijenti moraju da uzimaju lekove protiv odbacivanja stranog tela do kraja života.

Za Marinkovića, koji je izgubio kontrolu nad rukom u nesreći na motoru pre više od deset godina, bionička ruka omogućila je držanje raznih predmeta, ali i igru sa njegovom decom.

“Mogu da bacam stvari, ali mi je teže da uhvatim lopticu, jer mi desna ruka još nije brza i prirodna kao leva”, kaže on.

Asman procenjuje da procedura ugradnje takve bioničke ruke košta oko 30.000 evra.

Njegova studija objavljena je u stručnom časopisu Lancet.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bionička ruka koja menja život

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2015

Kada je Milorad Marinković (30), Srbin iz Beča, prvi put dobio bioničku ruku, njegov tada četvorogodišnji sin, hvalio se drugarima iz vrtića da je “njegov tata robot”...On je među tri Austrijanca kojima su amputirane ruke zamenjene bioničkim koje mogu koristiti uz pomoć nerava i mišića...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.