Mogul svedočio u slučaju Netanjahuu: Poklanjanje među prijateljima je normalno

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 15:26

Mogul svedočio u slučaju Netanjahuu: "Poklanjanje među prijateljima je normalno"

Holivudski mogul Arnon Milčen započeo je svoje svedočenje na suđenju za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, pri čemu je njegovo svedočene iz engleskog letovališta Brajtona emitovano uživo u jerusalimskoj sudnici.

Suđenje se održava u Jerusalimu, ali se Milčenovo svedočenje na zahtev tužilaštva odvijalo u Brajtonu, koji je blizu mesta gde se 78-godišnjak trenutno nalazi.

Očekuje se da će svedočenje trajati nekoliko dana.

Tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da je Netanjahu nezakonito primio poklone u vrednosti od gotovo 700.000 šekela (oko 177 hiljada evra) od Milčena i od australijskog milijardera, a u optužnici je taj postupak opisan kao "linija pomoći" šampanjcem i cigarama.

Premijer je porekao bilo kakvu krivicu po toj i još dve tačke optužnice u istom procesu.

Netanjahu se optužuje da je pomogao Milčenovim poslovnim interesima i oko statusa njegove vize za SAD.

Premijer je rekao da je poklanjanje među prijateljima normalno, a svoje suđenje nazvao je političkim lovom na veštice.

Milčen je istakao da njihov odnos odlikuju i patriotski temelji.

"Ne mogu vam reći koliko smo stvari Bibi (Netanjahuov nadimak) i ja učinili u tajnosti za zemlju", rekao je u svom svedočenju.

Kada je premijer stigao u jerusalimsku sudnicu, Milčen mu je kazao: "Šalom, Bibi!".

Istrage protiv Netanjahua, sada u rekordnom šestom premijerskom mandatu, počele su 2016. i pokrenule su godine političkih previranja u Izraelu.

Nakon više izbora bez pobednika i 18 meseci u opoziciji, Netanjahu se vratio na vlast u decembru na čelu vlade koju se opisuje kao najdesniju u istoriji Izraela.

Netanjahu je porekao bilo kakvu vezu između svog suđenja i reformi pravosudnog sistema koje traži njegova koalicija, a koje su izazvale snažno protivljenje opozicije.

Optužen je za podmićivanje, prevaru i zloupotrebu položaja zbog navodnog davanja regulatornih usluga poslovnim ljudima u zamenu za pozitivno medijsko praćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.