Mnogi balkanski političari pate od grandomanije

Izvor: B92, 16.Nov.2013, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mnogi balkanski političari pate od grandomanije"

Skandal oko hapšenja sada već bivšeg predsednika privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića ne jenjava, a otkrića o njegovom neprocenjivom bogatstvu u raznim kolekcijama i nepokretnostima zaintrigirao je psihoanalitičare koji kažu da je njegova nezajažljiva pohlepa ustvari bolest - hubris sindrom ili grandomanija.

Vidošević kolekcionar kao i Sanader

HR: Kod Vidoševića nađene umetnine

Uhapšen predsednik PK Hrvatske

Izuzetno naglašena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << megalomanija, gramzivost i nezajažljiva pohlepa objašnjava potrebu Vidoševića da bez ikakve granice gomila kuće, vile, zemljišta, imanja umetničke slike, luksuzne satove.

Nema drugog načina da se objasni zašto je čoveku potrebno čak 700 kvadrata životnog prostora, zašto mu nije dovoljna oveća vikendica, nego ima bajkovito imanje u Gorskom kotaru, pa još uz to gradi i imanje na Kupresu, zašto mu nije dovoljna jedna kuća na moru, zašto u podrumskom bunkeru zagrebačke luksuzne vile krije stotine vrednih slika, umesto da su one okačene na zidu. Sve to objašnjava hubris sindrom, odnosno grandomanija, što spada u narcisistički poremećaj ličnosti, tvrde hrvatski psihijatri i psiholozi.

Ne analizirajući konkretno Nadana Vidoševića nego profil balkanskih političara, docent Darko Marčinko, suautor knjige "Narcistički poremećaji ličnosti i njegova dijagnostička opravdanost", za zagrebački "Večernji list" objašnjava da većina političara pati od narcističkog poremećaja.

"Mnogi političari pate od hubrisovog sindroma, a što su društva nezrelija, kao što je na Balkanu, to je izraženija njihova potreba da preko noći žele da postanu milioneri.

Na primer, u Americi u politiku ulaze ljudi koji su već bogati, a kod nas se ulazi u politiku da bi se obogatilo", rekao je Marčinko. Grandomanijom osobe s narcističnim poremećajem kompenziraju unutarnju inferiornost.

"U gomilanju bogatstva oni nemaju granica, njima su potrebni stanovi, vile automobili da bi se osećali dobro. No, kod njih je izražena dihotomija, pa kad padnu, odnosno budu otkriveni, padaju u nemoć i koriste se projekcijom, odnosno optužuju druge da im pakuju. Tada tvrde da su žrtve sistema, da im je sve namešteno, nikako ne priznaju da su do bogatstva došli nezakonito", precizira Marčinko.

Psiholog Mirjana Krizmanić pak kaže da je kod Vidoševića Jednostavno reč o nezajažljivoj pohlepi, a takvi mogu biti razni profili ličnosti. Po njoj je problem u pasivnom društvu koje dopušta takvim tipovima da se razmašu u svojoj nezajažljivosti, a nije reč o poremećaju koji Vidošević, da mu to društvo nije dopustilo, ne bi mogao kontrolisati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Psiholozi: Vidoševićeva pohlepa je bolest

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2013

ZAGREB - Skandal oko hapšenja sada već bivšeg predsjednika privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića ne jenjava, a otkrića o njegovom neprocjenjivom bogatstvu u raznim kolekcijama i nepokretnostima zaintrigirao je psihoanalitičare koji kažu da je njegova nezajažljiva pohlepa ustvari bolest...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.