Milan FW: Dolce & Gabbana, R. Cavalli

Izvor: B92, Beta, 02.Mar.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan FW: Dolce & Gabbana, R. Cavalli

Završetak milanske Nedelje mode obeležila su dva jubileja: 20. rođendan brenda ”Dolče e Gabana” i četiri decenije rada Roberta Kavalija

DOLCE & GABBANA

Kad uklonite gizdavu fasadu i svu igranku oko mode, šta nam zaista bitno preostaje? To pitanje o traganju za dušom na različite načine se provlačilo na revijama ove sezone, u trenutku kada industrija teži da se okrene fundamentalnim vrednostima nakon decenije provedene u dodvoravanju slavnima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pumpanju precenjenog pseudo luksuza „made in China".

Domeniko Dolče i Stefano Gabana su ponudili svoj odgovor na poziv za autentičnost i uspostavljanje veze sa svakom ženom koja se poslednjih nekoliko godina osećala kao isfrustrirani, otuđeni kupac: jednostavno, ali dirljivo, prikazali su svoje klasične modele i način na koji ih izrađuju - u video zapisu kojim su obleželi 20 godina karijere.

Dolče i Gabana su sjajni graditelji gizdavih fasada i koreografi modnih igranki, ali su pogodili pravo u nerv učlinivši ovu reviju intimnom i ličnom.

ROBERTO CAVALLI

Malo ko može da poveruje da Roberto Kavali postoji već 40 godina u svetu mode. Iako je među njegovom klijentelom sve manje onih koji su se rodili kad je on prvi put provukao konac kroz iglu u svojoj radnjici u Sen Tropeu, dizajner nije zaboravio to bogato, glamurozno i boemsko okruženje koje mu je iznedrilo prve mušterije i koje se, poput njega, bliže sedamdesetoj.

Upravo je taj bogati hipi look oblikovao kolekciju za jesen/zimu 2010/11, uz blagi dašak renesanse, koja je uvek bila izvor inspiracije za kreatora rođenog u Firenci. Ovoga puta raskošna scenografija je podsećala na urušenu palatu.

Kavali je možda i preterao u broju haremskih šalvara i klasično obojenih prozirnih haljina boginje lova Dajane, ali njihovo prisustvo je učinilo da oni strukturniji elementi - poput brokatnih vojničkih i tesno skrojenih kaputa - izgledaju bolje.

Čak je i svoj zaštitni, znak, životinjske šare, ubledeo i zamaglio, kao da je vreme ostavilo trag na njima. Sve je odisalo romantikom, ali na dekadentan način.

Dizajner je u propratnom katalogu napisao da je oduvek stvarao haljine za najlepše žene i "muškarce kojima je potrebna ženska lepota da ih učini potpunim”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.