Mesec će u jednom trenutku udariti u Zemlju

Izvor: B92, 08.Feb.2017, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec će u jednom trenutku udariti u Zemlju

Mesec se sada udaljava od Zemlje brzinom od oko 3,8 cm godišnje. Međutim, stručnjaci smatraju da će u budućnosti promeniti smer i da će na kraju udariti u Zemlju.

Ako se to desi, oslobođena energija će istopiti Zemlju u okean magme, ali se to, srećom, može desiti tek za 65 milijardi godina.

Do ovih predviđanja je došao dr Džejson Barns, planetolog Univerziteta u Ajdahu.

“Konačna faza evolucije sistema Zemlja-Mesec biće kretanje prirodnog satelita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka našoj planeti”, rekao je Barns za "Forbs".

Mesec je nastao pre oko četiri i po milijarde godina i od tada se postepeno udaljava od Zemlje. U orbiti ga drži gravitaciona sila naše planete, ali istovremeno, taj satelit odvlači deo te sile, što izaziva kretanje okeana i plimu.

Međutim, kad se Zemljina rotacija uspori, Mesec će prestati da se udaljava. Sreća u nesreći je to što će Zemlja tada već biti ledena planeta, budući da će Sunce postati beli patuljak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najgori mogući scenario će se ostvariti, evo kada će Mesec udariti u Zemlju! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 08.Feb.2017

Mesec se trenutno udaljava od Zemlje brzinom od oko 3,8 cm godišnje. Međutim, stručnjaci smatraju da će u budućnosti promeniti smer i da će na kraju udariti u Zemlju...Ako se to desi, oslobođena energija će istopiti Zemlju u okean magme, ali se to srećom može desiti tek za 65 milijardi godina...PUN...

Nastavak na BKTV News...

Katastrofa na pomolu: Mesec će u jednom trenutku udariti u Zemlju

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2017, 08:50

Mesec se sada udaljava od Zemlje brzinom od oko 3,8 cm godišnje. Međutim, stručnjaci smatraju da će u budućnosti promeniti smer i da će na kraju udariti u Zemlju, piše Dejli mejl...Ako se to desi, oslobođena energija će istopiti Zemlju u okean magme, ali se to, srećom, može desiti tek za 65...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.