Mesec će dobiti sopstveni mesec?

Izvor: B92, 26.Mar.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec će dobiti sopstveni "mesec"?

Američka svemirska agencija NASA planira sprovođenje misije u kojoj će odabrati manji asteroid i postaviti ga u orbitu oko Meseca.

U Misiji preusmeravanja asteroida (engl. Asteroid Redirect Mission) Nasin tim stručnjaka uhvatiće pomoću robotskih sondi neki od omanjih asteroida i postaviti ga u stabilnu orbitu oko Meseca. Ovaj asteroid poslužiće zatim kao mesto testiranja najnovijih generacija raketa i kapsula za duboki svemir koje će biti upotrebljene za putovanje na Mars.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Naučnici će imati priliku i da ispitaju novu opremu koja bi astronautima omogućila uzimanje uzoraka tla i stena sa asteroida, koji će nakon toga biti poslati na Zemlju radi proučavanja.

Nova tehnologija u budućnosti bi primenu mogla da nađe i u okviru odbrane planete od naleta asteroida, tako što bi izmenila njihovu putanju.

Istraživački tim će primeniti i sistem solarnog električnog pogona, pomoću kog će letelice pretvarati sunčevu energiju u električnu, i koristiti je kao pokretačku snagu. Ova tehnika manje je efikasna od upotrebe goriva, ali bi njena primena mogla znatno da smanji troškove misije.

Realizacija planova trebalo bi da bude ostvarena do 2019. godine.

Foto: Ed Schipul/Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesec će dobiti sopstveni "mesec"?

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2015

Američka svemirska agencija NASA planira sprovođenje misije u okviru koje će odabrati manji asteroid i postaviti ga u orbitu oko Meseca...U okviru Misije preusmeravanja asteroida (engl. Asteroid Redirect Mission) NASA-in tim stručnjaka uhvatiće pomoću robotskih sondi neki od omanjih asteroida i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.