Meksiko uveo autobuse samo za žene

Izvor: B92, 26.Jan.2008, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko uveo autobuse samo za žene

U prestonici Meksika predstavljeni su autobusi namenjeni isključivo ženama. Grad je doneo odluku da uvede ove autobuse kako bi putnice zaštitio od fizičkih i verbalnih nasrtaja muškaraca, što se često dešava u prenatrpanom javnom gradskom prevozu.

Milioni ljudi tiskaju se svakodnevno u vagonima podzemne železnice i gradskim autobusima Siudad Meksika, koji važi za jedan od najvećih gradova u svetu, a žene se stalno žale na ponižavajuće nasrtaje muškaraca koji koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaku gužvu u prevozu.

Pripadnicama lepšeg pola uskoro će biti na raspolaganju 85 autobusa, koji će saobraćati na 17 linija.

Specijalni autobusi zaustavljaju se na uobičajenim stanicama, ali na sebi imaju velike ružičaste panoe sa natpisom "samo za žene".

"Stalno smo dobijali pritužbe od žena koje su se žalile da ih je neko dodirivao, ljubio ili pratio", kazao je portparol gradskog saobraćajnog preduzeća.

U Siudad Meksiku već važi pravilo da se u prva tri vagona podzemne železnice mogu popeti samo žene i deca, ali ovo je prvi put da se jedna takva mera primenjuje i na autobuse.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.