Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, danas će na zgradama u kojima se nalaze Zaštitnik građana i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti biti razvijene zastave duginih boja, koja je simbol LGBTIQ populacije, a u Biblioteci grada Beograda biće održana tribina "Učimo iz knjiga duginih boja".

Tema tribine, koju organizuje Zelena omladina Srbije, biće diskriminacija LGBT osoba u edukativnom sistemu Srbije, biće reči o izvorima homofobije i transfobije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u udžbenicima, kao i odnosu prosvetnih radnika prema tom problemu.

Zaštitnik građana saopštio je da ima razloga da bude zadovoljan odnosom koji je razvio sa udruženjima za zaštitu prava gej i lezbijske populacije, kao i transrodnih osoba, i da očekuje od nadležnih državnih organa i institucija da se angažuju na unapređenju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

"Seksualna orijentacija i rodni identitet su lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas", navedeno je u saopštenju.

Ukazujući da o pravu na različitost, uvažavanju i zaštiti drugačijih, posebno kada su manjina, treba da se upoznaju deca u najranijem uzrastu, kako bi s tim saznanjima odrastali u osobe lišene predrasuda i stereotipa koje neznanje sa sobom nosi, ombudsman ističe da je odgovornost obrazovnog sistema i profesionalaca u prosveti primarna.

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris ocenila je juče da su pripadnicima LGBT populacije u Srbiji ugrožena ljudska prava, a da građani i službenici u državnim institucijama, kako tvrde u Labrisu, još nisu razvili osetljivost prema ovom pitanju.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Ðurđević je ranije istakao da su prošle godine brojni nosioci javnih funkcija "često davali opasne izjave", koje su bile uperene protiv ove manjinske populacije.

"Potrebno je pokrenuti programe koji će imati za cilj razvijanje senzibiliteta među državnim službenicima, kako ne bi davali ovakvu vrstu izjava", kazao je Ðurđević.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Toga dana 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Pogledajte kako je u Beogradu obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.