Masturbacija - poslednji ženski tabu

Izvor: B92, 21.Avg.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masturbacija - poslednji ženski tabu

Uglavnom ignorisana od strane opšte seksualne edukacije i retko prisutna u pop kulturi, ženska masturbacija - sama, bez prisustva muškarca, možda je poslednji preostali seksualni tabu.

Razlozi su brojni i variraju od osnovnih anatomskih, do iznenađujuće drevnih - ženska hiper-svest o higijeni i mišljenje da je orgazam autentičniji kada se događa uz prisustvo muškarca.

Najnovija studija koja je obuhvatila 800 američkih adolescenata, od 14 do 17 godina, pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se 74 odsto mladića redovno samozadovoljava, dok to čini svega 48 odsto devojaka.

„Mlade žene se ne ohrabruju da preuzmu vlasništvo nad svojim telom i seksualnim zadovoljstvom", smatra Pegi Klajnplac, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Otavi.

U pornografiji, pa čak i mejnstrim filmovima, kao što je „American Pie" („Američka pita"), ukazuje se na adolescentsku mušku masturbaciju kao normalan deo seksualnog razvoja. Žensko seksualno samoistraživanje ostaje u tišini.

„Društveno je prihvaćeno da to momci moraju da rade. To je deo njih. Što se tiče devojaka, masturbacija nije baš stvar za dame i one treba da se oslone na svoje partnere", rekao je Čarli Džensen, osnovač jednog od seks-šopova u Torontu.

Jedna australijska studija na ovu temu ispitala je 40 žena između 20 i 60 godina starosti. Pokazalo se da većina njih vrhunac doživljava češće u seksualnom odnosu sa partnerom nego kada to čini sama.

„Muškarci imaju spontaniji odnos prema seksualnom uzbuđenju, pa možda zato i masturbiraju češće. Žene moraju da imaju određeni podsticaj, nešto na šta će da reaguju, odnosno one zavise od interakcije sa partnerom", smatra Aleks Mekej, jedan od istraživača.

Uvek se govorilo o superiornijoj muškoj želji, kao i o biološkoj potrebi - muškarcima je masturbacija neophodna kako bi održali kvalitet sperme.

Takođe s druge, anatomske strane, muškarcima je njihov polni organ bliži i dostupniji. Dodiruju ga mnogo češće nego žene - ako ništa drugo kada odlaze u toalet. Nekim ženama masturbacija dosadi već nakon par minuta. Činjenica je da muškarcima mnogo brže polazi za rukom da dostignu vrhunac.

Da li masturbacija može uticati na kasniji seksualni život žene?

Eksperti su podeljeni po ovom pitanju. Aleks Mekej sumnja u tvrdnje da će žene koje nisu upoznale sebe na vreme, odnosno izbegavale samozadovoljavanje u mladosti, biti manje zadovoljne svojim ljubavnim i seksualnim životom kasnije.

Ipak, ni često menjanje seksualnih partnera u cilju istraživanja sopstvenog zadovoljstva teško da može odvesti ženu na pravi put i pričinjavati joj zadovoljtsvo.

Ne kritikujte masturbaciju - to nije ništa drugo nego seks sa osobom koju volite.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Masturbacija - poslednji ženski tabu

Izvor: medio.rs, 22.Avg.2011, 10:50

Uglavnom ignorisana od strane opšte seksualne edukacije i retko prisutna u pop kulturi, ženska masturbacija - sama, bez prisustva muškarca, možda je poslednji preostali seksualni tabu.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.