Margarin ili puter?

Izvor: Domino Magazin, 14.Avg.2015, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Margarin ili puter?

Ako nekome i dalje nije jasno

Novo, najveće do sada istraživanje ukazuje da zasićene masti u puteru, mesu ili mlečnim proizvodima ne povećavaju rizik za ranu smrt, nastanak dijabetesa ili moždanog udara.

Sa druge strane, trans masti koje se mogu naći u obrađenoj hrani, poput margarina, povećavaju rizik od ranije smrti za 34 odsto.

"Trans masti ne sadrže nikakve korisne materije za organizam, a značajno povećavaju rizik za nastanak srčanih bolesti”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << navodi doktor Rasel de Soza, profesor sa McMaster University iz Kanade.

Zasićenim mastima najbogatije su namirnice poput putera, kravljeg mleka, mesa, lososa i žunamaca, a sadrže ih i određeni proizvodi biljnog porekla, poput čokolade i palminog ulja.

Suprotno tome, nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama, ili trans masti, uglavnom se iz biljaka izdvajaju industrijskim putem, a ulaze u sastav margarina, grickalica i različite industrijske hrane.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.