Malo dete mala briga, veliko dete...

Izvor: Mondo, 21.Jan.2013, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo dete mala briga, veliko dete...

... velika briga. Svi roditelji ovo su čuli barem nekoliko puta, od baka, dobronamernih komšinica, rođaka ili prijatelja, a sad i istraživanja potvrđuju ovu "narodnu mudrost".

Mnogo je teže izaći na kraj sa tinejdžerima i adolescentima nego "izboriti se" sa bebom koja neće da spava.

Kad stigne beba, mladi roditelji ne znaju šta ih je snašlo, i svakodnevno se nose sa novim izazovima, od pelena, preko grčeva, do zubića koji niču, ali... tada još ne slute >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da ih "najgore" tek čeka.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da je najteže roditeljima trinaestogodišnjaka.

Kad deca malo porastu, i uđu u pubertet, kao da se preko noći desi promena, i roditelji se često nađu u situaciji da gotovo da ne mogu da prepoznaju sopstveno dete.

Gotovo četvrtina ispitanika koji su učestvovali u anketi sajta Netmums (24 odsto) izjavilo je da im je bilo najteže da se izbore sa klincima kad su napunili 13 godina. Vše od polovine roditelja (55 odsto) izjavilo je da su najčešće rasprave sa svojom decom u tinejdžerskom uzrastu vodili zbog "lenjosti", bilo da je u pitanju dečje odbijanje da pomognu u kućnim poslovima, odu do radnje ili spreme svoju sobu, piše "Dejli mejl".

Ipak, psiholozi kažu da decu ne treba previše pritiskati. Roditelji bi trebalo sve vreme da imaju u vidu da njihovo dete prolazi kroz dramatične promene, pa bi u trenucima kad se "podmladak" inati oko frizure, izbacivanja đubreta ili sređivanja sobe bilo najbolje da izbroje do deset, smire se i... krenu u novi krug "pregovora".

Ako je za neku utehu, i pubertet će na kraju proći.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.