Izvor: B92, 26.Okt.2010, 17:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Makaroni s aromatičnim sosom
Sjajan i upečatljiv, kralj mediteranske kuhinje, ali i često prisutan u mnogim receptima srpske gastronomske tradicije. Čvrstom i prilagodljivom pulpom lako se spaja s najrazličitijim sastojcima u raznim prilikama - od predjela, priloga ili glavnog jela. I svakom od njih daje neodoljivu aromu.
Foto: Alkemia
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Za 4 osobe potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je: 320 g kratke testenine po želji, 600 g paradajz pelata, 3 sušena paradajza u ulju, 2 čena belog luka, 1 vezica mešanog aromatičnog bilja (majčina dušica, majoran, vlašac, bosiljak, peršun) ili po veći prstohvat sušenih, 6 kašika maslinovog ulja, so i biber.
Ocedite paradajz iz soka u kojem je, pa svaki pažljivo presecite napola po dužini i opet ocedite. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih pola sata na 150˚C.
U međuvremenu, operite i iseckajte sve aromatično bilje (ako koristite sveže, treba da dobijete 2 kašike seckanog bilja), prebacite ga u šerpicu s oljuštenim belim lukom i malo ulja, stavite na najslabiju vatru i zagrevajte oko 10 minuta.
Krupno iseckajte sušeni i pečeni paradajz, prebacite ih u sud, dodajte aromatizovano ulje iz kojeg ste izvadili beli luk, i posolite i dodate biber. Skuvajte pastu, ocedite je i odmah začinite pripremljenim sosom. Promešajte i poslužite.
Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 30 minuta
Trošak: 389-834 din.
400 kcal po porciji