Makaroni s aromatičnim sosom

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makaroni s aromatičnim sosom

Sjajan i upečatljiv, kralj mediteranske kuhinje, ali i često prisutan u mnogim receptima srpske gastronomske tradicije. Čvrstom i prilagodljivom pulpom lako se spaja s najrazličitijim sastojcima u raznim prilikama - od predjela, priloga ili glavnog jela. I svakom od njih daje neodoljivu aromu.

Foto: Alkemia

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"


Za 4 osobe potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je: 320 g kratke testenine po želji, 600 g paradajz pelata, 3 sušena paradajza u ulju, 2 čena belog luka, 1 vezica mešanog aromatičnog bilja (majčina dušica, majoran, vlašac, bosiljak, peršun) ili po veći prstohvat sušenih, 6 kašika maslinovog ulja, so i biber.

Ocedite paradajz iz soka u kojem je, pa svaki pažljivo presecite napola po dužini i opet ocedite. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih pola sata na 150˚C.

U međuvremenu, operite i iseckajte sve aromatično bilje (ako koristite sveže, treba da dobijete 2 kašike seckanog bilja), prebacite ga u šerpicu s oljuštenim belim lukom i malo ulja, stavite na najslabiju vatru i zagrevajte oko 10 minuta.

Krupno iseckajte sušeni i pečeni paradajz, prebacite ih u sud, dodajte aromatizovano ulje iz kojeg ste izvadili beli luk, i posolite i dodate biber. Skuvajte pastu, ocedite je i odmah začinite pripremljenim sosom. Promešajte i poslužite.

Priprema: 20 minuta

Kuvanje: 30 minuta

Trošak: 389-834 din.

400 kcal po porciji

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.