Magija crvenog tepiha

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija crvenog tepiha

Dodela Oskara ne samo da je najznačajnije veče za filmske stvaraoce već i za mnoge svetske modne dizajnere

Danas, kada kraljevske porodice „demokratski silaze” među obične smrtnike, prate modu i prave skandale, ulogu savremene aristokratije preuzimaju filmske zvezde čija uvažena stopala (u preskupim cipelama) ne dodiruju zemlju, već samo baršunastu površinu crvenog tepiha koji je simbol glamura, a svoju pravu svrhu dostiže u noći dodele Oskara. Upravo tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je bilo i ove godine.

Najznačajnije veče za filmske stvaraoce, čije je održavanje donedavno bilo pod znakom pitanja zbog velikog štrajka scenarista u Holivudu, istovremeno je ključno i za mnoge svetske modne dizajnere. To je najveća i najskuplja modna pista na svetu, podijum za potvrđivanje i proveru kvaliteta rada modnih stvaralaca. Nema bolje reklame za kreatora od slavne glumice koja se opredelila za njegovu haljinu u noći koju prate svi mediji sveta i više od milijardu ljudi.

Ove godine, vreme nije bilo blagonaklono prema skupocenim toaletama, pa su ispred Kodak teatra u Los Anđelesu postavljene nadstrešnice da kiša ne bi pokvarila te unikatne kreacije i elegantne frizure. Sve je vrvelo od elegancije i luksuza. Budući da pravila oblačenja nalažu da muškarci nose crna odela, sva pažnja usmerena je na pripadnice lepšeg pola, kojima kolege kavaljerski ustupaju medijsku pažnju, bar kada je reč o garderobi.

Iako je ove godine fokus bio na niskobudžetnim filmovima o velikim ljudskim patnjama, to nije sprečilo zvezde da, kad je moda u pitanju, daju sebi oduška. Posebno su blistale Džesika Alba u dugoj ampir bordo haljini sa perjem i „kartije” nakitom, Kejt Blanšet je lepo nosila poodmaklu trudnoću u tamnoljubičastoj haljini Dries van Noten, baš kao i Nikol Kidman koja se odlučila za dugu crnu „balensijaga” haljinu. Pažnju su privukle i Dženifer Garner u dugoj nabranoj crnoj korset haljini („Oskar de la Renta”), Penelope Kruz („Šanel”) i Hilari Svonk u asimetričnoj crnoj haljini sa jednom bretelom („Versaće”). Dobitnica Oskara za najbolju žensku ulogu Marion Kotijar nosila je belu sirena haljinu (sa krljuštima) Žan-Pola Gotjea, a nominovana Džuli Kristi ne voli da bude hodajuća reklama, pa se pojavila u bordo haljini koju je sama kreirala uz pomoć svoje kostimografkinje Tanje Gil. Među najelegantnijima je bila Vanesa Paradi u prelepoj dugoj crnoj haljini („Šanel”). Crvena boja bila je izbor mnogih ove godine, a posebnu pažnju je privukla Hajdi Klum u ekstravagantnoj vatrenocrvenoj kreaciji Džona Galijana.

Posle ove burne filmsko-modne noći, osim skupih ugovora i novih velikih uloga, uslediće liste najbolje i najlošije odevenih, što predstavlja zabavu za čitaoce tabloida, ali nekad nosi i ozbiljne posledice po dizajnere kojima klijenti, zbog lošeg kotiranja na rang-listama „najbolje stilizovani”, okrenu leđa. U današnje vreme, kada u nekim delovima sveta ljudi ne znaju da li će sledećeg dana imati šta da jedu, ovaj glamur postaje apsurdan.

Igor Vidović

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.