MANGULICA ILI OBIČNO PRASE: Evo koje meso je stvarno ZDRAVIJE za jelo! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Maj.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANGULICA ILI OBIČNO PRASE: Evo koje meso je stvarno ZDRAVIJE za jelo! (FOTO) (VIDEO)

O mesu mangulica se nije mnogo znalo u široj javnosti, ali sa ulaskom zdrave hrane u modu, ono se pojavljuje kao neprevaziđeno kad su u pitanju nutritivne vrednosti, poput zasićenih masnih kiselina i dobrog holesterola.

Mangulica je specifična sorta svinje koja je nastala pre oko dva veka, ukrštanjem svinje "šumadinke" i dve mađarske sorte. To se dogodilo tako što je knjaz Miloš poklonio 10 krmača šumadinki i dva vepra mađarskom grofu Jozefu Nadoru, koji ih je ukrštao s dvema >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sortama koje je gajio.

Ova specifična svinja ima dugu dlaku i pomalo liči na divlju svinju, a i prasići se rađaju prugasti. Srbija je nekada izvozila stotine hiljada ovih svinja, a danas gotovo da nema dovoljno ni za sopstvene potrebe.

Foto: Telegraf

Ali, zašto je uopšte važno koja sorta svinja se gaji a koja ne?

Poslednjih godina dosta se govori o tome da je meso mangulica mnogo zdravije od mesa drugih sorti svinja. Analize pokazuju da to meso zaista ima veći procenat proteina, manje masti i holesterola, poslebno LDL holesterola (lošeg), a veći procenat HDL (dobrog) holesterola. Ali šta to znači?

Da li je meso mangulica stvarno zdravije od mesa drugih sorti svinja i da li se radi samo o procentu dobrog i lošeg holesterola, pitali smo Antonija Kovačevića, koji se uzgojem mangulica bavi već dugi niz godina.



- Kad se pominju prednosti mesa mangulice, obično se, na prvom mestu, izdvaja visok procenat tog, takozvanog, "dobrog" ili HDL holesterola. Ali, suština je u tome da meso mangulice sadrži upola manje holesterola od mesa obične, domaće svinje, a veći deo tog holesterola je ovaj, pomenuti "dobri". Nakon konzumiranja, "dobri" holesterol u organizmu vezuje ovaj drugi, "loši" ili LDL holesterol i tako ga eliminiše. To znači da je meso mangulice odlično za osobe koje kubure s povišenom masnoćom u krvi. Takođe, holesterol iz mangulice čisti krvne sudove, povećava njihovu otpornost i smanjuje opasnost od ateroskleroze. I ne samo to, meso mangulice ima više proteina, što znači da su manje količine dovoljne za zadovoljavanje dnevnih potreba čoveka.

Foto: Telegraf

Poznato je da kvalitet mesa dosta zavisi od toga kako svinje žive i čime se tove. U tom svetlu, možda bi i obične svinje imale takav odnos masti i proteina ako bi imale iste uslove kao i mangulice, kojih ima malo i uzgajivači veoma vode računa o njima.

- Svaku svinju možete hraniti zdravo i nezdravo, bila ona obična, durok, mangulica, divlja... Mangulica ima genetsku, rasnu predispoziciju, što jeste najvažnije. Ali je činjenica i da se mangulice uglavnom napasaju u šumama, na otvorenom prostoru, da se ne tove koncentratima i GMO hranom, već korenjem, žirovima, šumskim plodovima, što svakako doprinosi kvalitetu mesa - rekao nam je Antonije Kovačević.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.