Lov na prirodno plavu kosu

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na prirodno plavu kosu

Zbog sve veće potražnje za prirodnom plavom kosom na zapadu, žene sa istoka iz nužde prodaju svoju kosu za malo para.

Prirodno plava, duga i sjajna - potražnja za slovenskom kosom postaje u Ukrajini i Rusiji sve intenzivnija. Samo u Ukrajini preko 30 "agenata za kosu" obilaze provincije u potrazi za ženama koje bi bile voljne, odnosno koje moraju, da prodaju svoju kosu.

Mnogi tzv. "agenti za kosu" zapravo su saradnici Amerikanca Davida Elmana, koji u Kijevu prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosu na veliko. Nekada je Elman, koji ima istočnoevropske korene, prodavao perike iz Ukrajine u Ameriku, no zadnjih godina je došlo do buma u potražnji plave prirodne kose.

Saloni za lepotu u evropskim zemljama i SAD-u nude svojim mušterijama nadogradnju i to isključivo pomoću prirodne kose.

"Potražnja je velika, ali tokom sedmice ne mogu da isporučim više od 150 kilograma prirodne plave kose", izjavio je jedan od šefova kompanije "Prirodna kosa", čiji je vlasnik David Elman.

Slovenska kosa je popularna, jer je zbog svoje strukture i boje vrlo slična kosama zapadnih žena. Za razliku od Indije ili Kine, kose sa istoka nije potrebno prethodno izbeljivati.

U salonima lepote na zapadu mušterije su spremne da izdvoje i više od hiljadu evra za "novu kosu".

Frizeri ističu da posebno luksuzne frizure zahtevaju kosu iz Ukrajine, a kao primer kvalitetne kose često navode kosu ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

Trgovaca poput Davida Elmana ima i u Rusiji. Preduzeće Alekseja Kuznjecova "Belli Capelli" (Lepa kosa) u 2009. godini ostvarila je dobit od oko 12 miliona evra.

Kuznjecov kosu koju prodaje naziva "ruskim zlatom" jer mu donosi mnogo novca, što se ne može reći i za žene koje je prodaju - one u proseku za rep dužine 40 centimatara dobiju 50 dolara.

Siromaštvo tera žene da prodaju svoju kosu. Na mnogim zidovima u ukrajinskim ulicama izlepljeni su oglasi "agenata za kosu": traži se plava ili smeđa kosa, najmanje 30 centimetara dugačka. A nakon što se nađe potencijalna devojka ili žena, onda se u frizerskim salonima raspravlja o ceni, nakon čega se kosa odseca.

Ne prodaju samo mlade devojke svoju kosu. Često u frizerske salone dolaze i bakice, koje iz ormara izvuku kosu koju su nekada odsekle i sačuvale kao uspomenu jer, kako kažu frizeri, kosa nema rok trajanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.