Loše tumačite pseći jezik? Evo šta znači mahanje repom, a šta poljupci vlasniku?

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 21:36

Loše tumačite pseći jezik? Evo šta znači mahanje repom, a šta 'poljupci' vlasniku?

Da bi bolje razumeli svog psa i sprečili neželjena ponašanja, stručnjaci objašnjavaju značenje određenih ponašanja koja često pogrešno tumačimo.

Tokom pandemije značajno se povećao broj domaćinstava koja su svoj dom obogatila kućnim ljubimcem, a najčešći izbor su bili psi, koji su bili savršen 'izgovor' za češće šetnje, druženje sa drugim vlasnicima i uživanje u osećaju povezanosti koji pružaju.

Provodeći više vremena sa psima, mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su razvili radoznalost da bolje razumeju njihovo ponašanje kako bi smanjili neželjena ponašanja i produbili odnos. Samo ovo je povećalo potražnju za trenerima pasa, kao i istraživanja koja su nam dala malo dublji uvid u psihologiju pasa.

"Psi stalno komuniciraju sa nama, ali mi obično ne obraćamo pažnju i to dovodi do problema u ponašanju. Na primer, kada se pas prevrne na leđa, to ne mora da znači da želi da ga mazi, već da mu je potreban prostor, a kada podmahne repom, moguće je da je nervozan i da će eksplodirati", objašnjava trener pasa Amber Marino.

Kako prepoznati da je pas pod stresom?

Ako previdimo znakove stresa i anksioznosti kod psa, moguće je da će nas njegovo agresivno ponašanje dočekati nespremne, kažu stručnjaci i dodaju da su neki od simptoma lošeg psihičkog stanja psa oblizivanje usana, zevanje, podizanje prednjeg dela šapa, tresenje krznom, svrab, drhtanje, dahtanje ili nervozno hodanje.

Takođe, neki psi će žmiriti i više beonjaka u njihovim očima biće vidljivo u situacijama kada su izuzetno napeti ili uzbuđeni, fenomen koji stručnjaci nazivaju 'kitovo oko'.

Naravno, ovi znaci neće uvek ukazivati na stres, jer zevanje ipak može da znači da je pas umoran ili samo zbunjen, pa je preporučljivo obratiti pažnju na celo telo psa.

"Obratite pažnju na njegovo celokupno fizičko stanje i razmislite o kontekstu u kojem se nalazi. To je takođe znak kada se odjednom pojavi nekoliko takvih simptoma", kaže psiholog Sara Bjosijer, specijalizovana za ponašanje pasa.

Šta učiniti kada je pas pod stresom?

"Za početak, važno je razumeti šta uzrokuje stres kod psa. Da li je u nepoznatom okruženju? Da li upoznaje nove ljude ili pse? Kada shvatite šta ga muči, uklonite ga iz stresne situacije i vidite da li je to pozitivno uticalo na njega“, objašnjava psiholog Endži Džonston, objašnjavajući šta mahanje repom može da znači:

"Jedna od najčešćih zabluda je da mahanje repom uvek znači radost. Naime, radi se o sreći kada je rep opušten, ali kada primetite da je ukočen i da se kreće sporijim tempom, onda je to pokazatelj agresije. Takođe, istraživanja pokazuju da mahanje udesno znači sreću, a mahanje više levo znači ljutnju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.