Ljubav na komunistički način

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav na komunistički način

Aleida Marč, udovica argentinskog idealiste i revolucionara Če Gevare, oglasila se knjigom intimnih uspomena na svoga muža posle četrdeset godina upornog ćutanja. "Evokacije" su priča o privatnom životu globalne revolucionarne ikone o kome su do sada napisane stotine knjiga. Aleida Marč sa ljubavlju i bez ogorčenja opisuje svoj život sa Če Gevarom sa kojim je bila u braku poslednjih osam godina njegovog života. "Če se vraćao kući kasno, u tri ili četiri ujutro. Spavao je malo, pet-šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sati. Zamislite! Stvarao je novo društvo. Nije mogao da se posveti porodici i kući, piše Aleida Marč. Knjiga čija je promocija održana u Italiji sadrži pisma, beleške i dokumente koji do sada nisu objavljivani. Čeova udovica piše kako je deset dana pošto su se venčali njen muž u junu 1959. krenuo na put po azijskim i afričkim zemljama. Trebalo je da ostane tri meseca, i ona ga je molila da pođe sa njim i da mu pomaže kao lična sekretarica, posao koji je na Kubi za njega zvanično obavljala. Nije hteo, jer bi se to smatralo njegovom privilegijom, piše bez prigovaranja Aleida. Drugi nisu mogli na put da povedu "svoje drugarice".

Prekor zbog rođenja kćerke

Pre nego što su se rastali otišli su u goste kod Fidela Kastra. Fidel je pokušao da ga ubedi da na put krene sa Aleidom. Ali Če na to nije pristao. Aleidi su tada pošle suze, što joj Če nikada nije oprostio. Ona je inače takođe bila među partizanima kubanske revolucije. Prva kći im se rodila 24. novembra 1960. godine, kada je Če potpisivao prve poslovne ugovore sa socijalističkim zemljama u Šangaju. Želeo je da to bude dečak, i smislio je da se zove Kamilo, u čast njegovog revolucionarnog druga Kamila Sienfuegosa. Sa svojom uobičajenom ironijom joj je poručio da "bude li rodila devojčicu, treba da je baci kroz prozor". No, kada je saznao za rođenje ženskog deteta, Če je Aleidi poslao "čestitku": "Uvek si se trudila da mi naudiš. No, u svakom slučaju šaljem po jedan poljubac i jednoj i drugoj...".

Aleida, koja i danas živi na Kubi, poriče verzije mnogih biografa da je njen muž otišao sa ostrva zbog neslaganja sa Fidelom Kastrom. Uz podršku dece, Aleida je odlučila da ispriča tajne svog života sa legendom revolucionarnog pokreta, koje je do sada ljubomorno čuvala.

Tajna mističkog askete

Imala je 24 godine kada je upoznala Čea u planinama Ekambraji u novembru 1958. Poticala je iz seoske porodice, a u planine je pošla sa zadatkom da odnese novac gerili kojoj je i sama svim srcem pripadala. Če je izabrao uzbudljiv istorijski trenutak da joj izjavi ljubav. Dok je gerila napredovala ka Havani, 2. januara 1959, kada su ostali sami rekao joj je da je shvatio da je voli kada su napredovali i zauzeli Santa Klaru, a ona je zbog prolaza tenkova zaostala za njim. Tada se uplašio da joj se nešto dogodilo. Venčanje se obavilo 2. juna, nekoliko dana pošto je Če dobio razvod od prve žene, Peruanke Ilde Gadeje, sa kojom je imao jednu kćerku. No, u isto vreme u Madridu se pojavila knjiga "Crvene suze", španske književnice i antropologa Margarite Espunje. Mistički asketa, prema ovim izvorima imao je jednu obožavateljku koja ga je pratila i do Bolivije. Tamara Bunke, čije je revolucionarno ime bilo Tanja, upoznala se sa Čeom u Istočnom Berlinu kada je imala 23 godine. Tanja se divila svom argentinskom zemljaku, a on je, kako knjiga, kaže potpuno verovao u njenu komunističku nepokolebljivost. Kako se našla u Boliviji, to još niko ne zna, tek Tanja je bila deo Čeove gerile i bila je trudna kada je poginula. Fidel Kastro nije ništa učinio da Čeu pomogne u njegovoj bolivijskoj avanturi, piše ova spisateljica, već ga je najbrutalnije prevario. Da li je, osim revolucionarnim, Če Gevara bio obuzet i ljubavnim žarom dok je bio u braku sa nesrećnom Aleidom, tu tajnu ponela je sa sobom u 29. godini u grob dotična Argentinka, mlada i hrabra Tanja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.