Letnje napasti

Izvor: S media, 23.Jun.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnje napasti

Stiglo je leto, a s njim i leteće krvopije. Iako ne volite da ubijate životinje, pa čak i mrave i pauke, sa komarcima je sigurno druga priča.

Preobilne padavine su pogodovale njihovom razmnožavanju, zaprašivanje nije dalo posebnog rezultata, tako da ste prepušteni manje-više sami sebi.


Sigurno ste već obavešteni da ženke komaraca piju ljudsku krv iz koje crpe proteine koji su im potrebni za razvoj jajašaca. Prilikom uboda u kožu nam ispuštaju hemikaliju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja sprečava zgrušavanje krvi. Zbog toga nastaju otoci na koži koji nas svrbe. Ženke svoja jajašca polažu u vodu. Na suvom se njihova jajašca ne razvijaju.

Privlači ih:

Tamnija odeća -služe se vidom u potrazi za hranom. Crna odeća posebno im je privlačna i čini ih još agresivnijim.

Ugljen dioksid - nastaje kada dišemo, iz plamena sveće

Mlečna kiselina - koja se stvara u našoj koži posebno ako konzumiramo visokokaloričnu hranu.

Parfemi, dezodoransi, sapuni i sva sredstva koja sadrže jake mirise.

Vlaga - komarcima je potrebna voda za razmnožavanje, pa ih privlači svaki oblik vlage, posebno naš znoj.

Zaštita:

Bare i druge vodene kolektore u okolini boravišta morate isušiti. Raznu burad i kanistere koji stoje po dvorištu i u kojima se voda skuplja treba okrenuti dnom prema gore.

Postavite zaštite mrežice na prozore.

Zatvarajte vrata i prozora spavaćih soba pre mraka. Ako provetravate prostorije pre spavanja izbegavati paljenje svetla.

Eteričnim uljima lavande, eukaliptusa, ruže,ili pak paljenjem tamjana. Ulja možemo nakapati u za to predviđenu posudu ili možemo napraviti smesu baznog ulja u koju dodamo eterična ulja i tom smesom namazati kožu. U krajnjem slučaju možete se zaštiti nekim od proizvoda koji ćete nabaviti u apoteci.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.