Letelica američke kompanije poslala prve fotografije iz svemira FOTO

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 12:56

Letelica američke kompanije poslala prve fotografije iz svemira FOTO

Letelica "Odisej" američke kompanije Intuitiv mašins poslala je na Zemlju prve fotografije iz svemira.

Ovih nekoliko fotografija sonda je slikala sebe i Zemlju u pozadini, napravljene su čim se odvojila od rakete "falkon 9" kompanije SpejsEks.

"Intuitiv mašins uspešno je poslala prve slike misije IM-1 na Zemlju 16. februara 2024. Slike su nastale odmah nakon odvajanja od letelice SpejsEksa na prvom putovanju ka Mesecu pod inicijativom NASA", navela je kompanija Intuitiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mašins na Iksu (nekadašnjem Tviteru).

Ako sve bude po planu, "Odisej" bi trebalo da sleti u oblast lunarnog južnog pola 22. februara. To je predeo u koji je do sada uspešno sletela samo indijska sonda Vikram, i to u avgustu prošle godine. Takođe, to bi moglo da bude prvo uspešno sletanje sonde privatne kompanije na Mesec.

Sonda "Odisej" teška je 675 kilograma i ima veličinu tipične britanske telefonske govornice, zbog čega ga neki porede sa uređajem TARDIS iz britanske naučnofantastične serije "Dr Hu". Na Mesec nosi šest instrumenata NASA, koja je sa privatnom kompanijom imala ugovor vredan 118 miliona dolara, kao i šest komercijalnih tovara.

Lunarna sonda "Odisej" lansirana je u svemir na Sretenje 15. februara iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Njen let ka Mesecu predstavlja drugi pokušaj NASA da ove godine pošalje privatnu sondu na lunarnu površinu. Prvi pokušaj, ujedno i prvi pokušaj američkog povratka na Mesec posle 1972, završen je debakl – sonda „Peregrin“ imala je velikih problema samo nekoliko sati nakon poletanja, pa je vraćena ka Zemlji, gde je sagorela u atmosferi.

Rusija je bila prva zemlja koja je uspešno spustila letelicu na Mesec – sondu Luna-9 3. februara 1966, ali je onda 16. jula 1969. Amerika prva i jedina do sada spustila ljude na lunarnu površinu. Nijedna od ove dve zemlje nije uspešno spustila letelicu na Zemljin satelit od sedamdesetih godina. Kina je to uspešno uradila 2013, Indija 2023, a Japan pre mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.