Let muve kakav do sada niste videli

Izvor: B92, 26.Mar.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Let muve kakav do sada niste videli

Istraživači novog rada objavljenog u magazinu „PLOS Biology“ objavili su 3D video koji nam dozvoljava da uronimo u fizionomiju muve i vidimo njene mehanizme leta u akciji, piše Vice.

Istraživači su uz pomoć X-zraka otkrili koliko svaki mišić i zglobni mehanizmi na telu male muve rade kako bi joj dozvolili da zuji unaokolo sa iritirajućim okretima i promenama putanje.

Različiti mišići obeleženi su posebnim bojama u videu, koji je dodatno usporen, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi bili naglašeni svi detalji leta.

„Mrdanje krila muve je 50 puta brže od treptaja oka ljudi i kontrolišu ga brojni mali mišići za upravljanje – od kojih su neki tanki poput vlasi kose“, napisali su autori studije.

Ovo dodatno naglašava težinu zadatka da se ovakva vrsta pokreta zabeleži kao i značaj ovog videa.

Naravno, tehnika X-zraka, koja je korišćena, znatno je kompleksnija od one koju smo navikli da viđamo u bolnicama. Zapravo, sav rad morao je da bude izveden korišćenjem akceleratora čestica sa instituta Pol Šerer u Švajcarskoj.

Ova tehnologija beleži poprečni presek žive muve u letu u mikrometarskoj rezoluciji, a dobijeni preseci su potom kombinovani sa dinamičkim modelom.

Pošto su istraživači želeli da vide kako muva skreće u letu, oni su je vrteli naokolo tako što su je povezali sa gramofonom i rotirali.

Kada su počele da se vrte, muve su instinktivno pokušale da lete u suprotnom smeru, što je istraživačima dalo prilku da istraže i njene mehanizme upravljanja.

„Otkrili smo da muve poseduju mehanizam koji je sličan diferencijalu kod automobila – dok je snaga koja se isporučuje krilima konstantna, muva ‘koči’ na jednoj strani preusmeravajući višak snage u mišić za upravljanje koji je specijalizovan da apsorbuje mehaničku energiju“, objasnio je Grejem Tejlor, istraživač sa Univerziteta Oksford, u izjavi.

Ovo istraživanje moglo bi da inspiriše mikrovazdušna vozila poput mikrodronova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Let-muve-kakav-do-sada-niste-videli

Izvor: medio.rs, 26.Mar.2014

Istraživači novog rada objavljenog u magazinu „PLOS Biology objavili su 3D video koji nam dozvoljava da uronimo unutar fizionomije muve i vidimo njene mehanizme leta u akciji, piše Vice.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.